Πριν από έντεκα χρόνια, σαν σήμερα, στην είσοδο του κυβερνητικού κτιρίου στο Βελιγράδι, έπεσε νεκρός από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς.

Η δολοφονία του οργανώθηκε από ανθρώπους του υπόκοσμου και στελέχη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (JSO). Τα κίνητρα, όπως αποκάλυψαν οι έρευνες, ήταν η αποφασιστικότητα που επέδειξε ο Τζίντζιτς στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και η πρόθεσή του να παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης όλους όσοι κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου.

Όλοι οι δράστες δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε πολυετή φυλάκιση. Τα πολιτικά κίνητρα, ωστόσο, που σαφέστατα προσδιορίστηκαν στη δίκη που ακολούθησε, ποτέ δεν αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών και ουδέποτε ασκήθηκε δίωξη στους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του Τζίντζιτς.

Σήμερα το μεσημέρι, στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε πορεία στη μνήμη του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού που ξεκίνησε στις 12:30 (ώρα της δολοφονίας) από το κυβερνητικό κτίριο και κατέληξε στο Κεντρικό Νεκροταφείο, όπου βρίσκεται ο τάφος του Τζίντζιτς.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στελέχη της τότε κυβέρνησης και κομματικοί σύντροφοι του Τζίντζιτς κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε.