Ισχυρή έκρηξη στις 9:31 το πρωί (τοπική ώρα) σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στο ανατολικό Χάρλεμ της Νέας Υόρκης είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση δυο κτιρίων. Αρχικά, γινόταν λόγος μόνο για ένα. 

Η κατάρρευση των κτιρίων σκόρπισε ερείπια και σκόνη στους γύρω δρόμους και τα πεζοδρόμια.   

Από την έκρηξη προκλήθηκε μεγάλη πυρκαγιά, για την κατάσβεση της οποίας κινητοποιήθηκαν 250 πυροσβέστες.

Η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη αξιωματούχους της πόλης της Νέας Υόρκης κάνει λόγο για δύο γυναίκες νεκρές. Τουλάχιστον 18 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Αρκετοί άνθρωποι αγνοούνται είπαν αξιωματούχοι, ωστόσο αρνήθηκαν να παραθέσουν ακριβή αριθμό, καθώς είναι ακόμα άγνωστο πόσοι κατοικούσαν στο κτίριο όταν έγινε η έκρηξη.

«Πρόκειται για μια φοβερή τραγωδία γιατί δεν υπήρχε καμία προειδοποιητική ένδειξη που θα μας επέτρεπε να σώσουμε ζωές. Ξέρουμε ότι χάσαμε δύο ανθρώπους. Και, αυτήν τη στιγμή, ξέρουμε ότι υπάρχουν 18 τραυματίες», είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάσιο.

Εξάλλου είχαν διακοπεί προσωρινά τα δρομολόγια του μετρό της Νέας Υόρκης, καθώς δίπλα από το σημείο της έκρηξης βρίσκονται γραμμές, οι οποίες έχουν σκεπαστεί από ερείπια, όπως αναφέρει το NBC.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το τι προκάλεσε την δυνατή έκρηξη, με τις αρχές να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με το CNΝ λίγα λεπτά πριν το περιστατικό, η εταιρεία ηλεκτρικού της Νέας Υόρκης έλαβε κλήση για διαρροή φυσικού αερίου στο κτίριο.

Συνεργία της επιχείρησης έφτασαν στο σημείο μετά την έκρηξη.

Τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης κλήθηκε στο σημείο, ωστόσο αξιωματούχοι απέκλεισαν το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης.