Την ώρα που οι έρευνες για τον εντοπισμό του Boeing της Malaysia Airlines κινούνται στο «σκοτάδι», οι αρχές της Μαλαισίας βάζουν στο «τραπέζι» και το σενάριο της αποσυμπίεσης.

Σύμφωνα με το Sky News, υπάρχει  το ενδεχόμενο η τραγωδία να προκλήθηκε από ξαφνική αποσυμπίεση του θαλάμου, ό,τι συνέβη δηλαδή με πτήση της αεροπορικής εταιρίας Helios το 2005 που συνετρίβη σκορπώντας το θάνατο σε 121 ανθρώπους.

Ο δημοσιογράφος του δικτύου πήρε μέρος σε προσομοίωση πτήσης με αεροσκάφος όπως αυτό της πτήσης MH 370 που αγνοείται, με τον κυβερνήτη, Άλιστερ Ροζενσάιν, να δίνει τη δική του εξήγηση στην μυστηριώδη υπόθεση.

Αναπαριστώντας ξαφνική αποσυμπίεση στο πιλοτήριο ο κυβερνήτης δήλωσε πως οι μάσκες οξυγόνου πέφτουν ώστε να τις φορέσουν οι πιλότοι, ωστόσο οι Μαλαίσιοι πιλότοι προτίμησαν να στρίψουν το αεροσκάφος επιχειρώντας να επιστρέψουν στην Κουάλα Λουμπούρ, προφανώς γιατί διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο, ενώ όριζαν τις συντεταγμένες για την επιστροφή τους στο αεροδρόμιο, έχασαν τις αισθήσεις τους.

Στο μεταξύ το αεροσκάφος συνέχισε στην πορεία του με τον αυτόματο πιλότο στρίβοντας στην προεπιλεγμένη κατεύθυνση, παραμένοντας στο ίδιο υψόμετρο και καταλήγοντας στο να καταναλώσει όλα του τα καύσιμα.

Όπως εξήγησε ο κυβερνήτης αεροσκαφών το αεροσκάφος, στο σημείο που οι πιλότοι έχουν πέσει λιπόθυμοι, έχει στη διάθεσή του καύσιμα για ακόμα 3.000 μίλια, αρκετά για μία απόσταση μέχρι τα μισά του Ινδικού Ωκεανού, σημείο όπου ενδέχεται να έχει πέσει το εξαφανισμένο αεροσκάφος των Malaysia Airlines.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτό παραμένει ακόμα το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας, έπειτα και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της CIA, Τζον Μπρέναν, ο οποίος υποστήριξε ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι ακόμα ανοιχτό.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Μία τεράστια κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του Boeing 777, ενώ επιστρατεύτηκε κι ένας παγκόσμιος στόλος από δορυφόρους παρακολούθησης της Γης.

Η Κίνα, μέσω της μετεωρολογικής της υπηρεσίας, έθεσε σε ισχύ χθες Τρίτη τη Διεθνή Σύμβαση «Διάστημα και μεγάλες καταστροφές». Βάσει αυτής της συμφωνίας, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι 15 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση μπορούν να θέσουν τους δορυφόρους τους στη διάθεση των διασωστών.

Στο μεταξύ οι επιχειρήσεις αναζήτησης έχουν επεκταθεί στη θάλασσα Ανταμάν, στις δυτικές ακτές της Μαλαισίας, μακριά από την πορεία που θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει το αεροσκάφος που πραγματοποιούσε την πτήση Κουάλα Λουμπούρ- Πεκίνο.

Αν και στην αρχή οι έρευνες διεξάγονταν σε μια ακτίνα περίπου 200 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο που ο πύργος ελέγχου έχασε την επικοινωνία με το Boeing μεταξύ των ανατολικών ακτών της Μαλαισίας και το νότιο Βιετνάμ, πλέον έχουν επεκταθεί πολύ μακριά από το σημείο προς τα δυτικά.

Πλέον καλύπτουν μια συνολική επιφάνεια μεγαλύτερη από 90.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο μέγεθος της Πορτογαλίας.

Δώδεκα χώρες, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία συμμετέχουν στην επιχείρηση για την οποία έχουν κινητοποιηθεί 42 πλοία και 39 αεροπλάνα.

«Δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Ερευνούμε όλες τις πιθανότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας Αζχαρουνντίν Αμπντούλ Ράχμαν.

Προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις στις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αεροσκάφους, η Πολεμική Αεροπορία της Μαλαισίας διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο της στροφής εν πτήσει, πριν το αεροσκάφος χαθεί από το ραντάρ».

«Για τον λόγο αυτό οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης επεκτάθηκαν» στα παράκτια ύδατα δυτικά της χερσονήσου της Μαλαισίας, διευκρίνισε ο στρατηγός Ροντζαλί Νταούντ.

Ωστόσο διέψευσε τις πληροφορίες τοπικών μέσων τα οποία χθες, επικαλούμενα τον ίδιο, είχαν αναφέρει ότι ένα ραντάρ είχε εντοπίσει το αεροπλάνο πάνω από τα Στενά της Μάλακα, μεταξύ της Μαλαϊκής χερσονήσου και του ινδονησιακού νησιού της Σουμάτρας.

«Την ελέγχουμε. Δεν λέμε ότι είναι η πτήση MH320. Είναι κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου σύμφωνα με την πολιτική αεροπορίας τη Μαλαισίας, το τελευταίο μήνυμα που μετέδωσαν οι πιλότοι του Boeing προς τον πύργο ελέγχου ήταν «Λοιπόν, καληνύχτα».

Τις λέξεις αυτές είπε ένας πιλότος τη στιγμή που το αεροσκάφος εγκατέλειπε τον εναέριο χώρο της Μαλαισίας για να εισέλθει σε αυτόν του Βιετνάμ.