Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την έκθεση προόδου της Τουρκίας, στην ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ, ζητώντας να ανοίξουν τα ενταξιακά κεφάλαια 23 για το δικαστικό σώμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα και 24 για τη δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.

Εγκρίνοντας με 475 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 43 αποχές, την έκθεση της εισηγήτριας Ρία Οόμεν Ρουίτεν (Ria Oomen-Ruijten) σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας στην ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ, η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου «χαιρετίζει την κοινή διακήρυξη των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και ζητά από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις».

Καλεί επίσης για συναίνεση στο εσωτερικό της Τουρκίας, με στόχο την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την εκπόνηση νέου συντάγματος.

Με το Ψήφισμα ζητείται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου την Προεδρία ασκεί η Ελλάδα, να εντείνει τις προσπάθειες για το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων 23 για το δικαστικό σώμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα και 24 για τη δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια.

Στη συζήτηση, ωστόσο, που προηγήθηκε του ψηφίσματος, η Κύπρια ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, είχε τονίσει ότι «μ' αυτή την έκθεση επιβραβεύεται η τουρκική θρασύτητα, αφού ζητείται το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24, χωρίς η Τουρκία να έχει εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, χωρίς να έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ, για το Δίκαιο της Θάλασσας και χωρίς να έχει τερματίσει την κατοχή της Κύπρου».

Άλλοι ευρωβουλευτές είχαν επισημάνει, ενώπιον του αρμοδίου επιτρόπου Στέφαν Φούλε και του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δημήτρη Κούρκουλα, ότι «ενώ η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραμένει ατιμώρητη», καθώς και ότι «μην αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία εξευτελίζει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».