Η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή την ουκρανική κρίση που θα οδηγούσε σε περιορισμούς σε μια ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτικών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα προκαλούσε την ανάλογη αντίδραση της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο Αλεξέι Πουσκόφ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας.

"Ασφαλώς, η Ρωσία θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα" είπε ο Πουσκόφ μιλώντας στο πρακτορείο Ιτάρ-Τας.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο "άνευ προηγουμένου πάγωμα" των πολιτικών επαφών, συνέχισε ο Ρώσος αξιωματούχος προειδοποιώντας ότι η κατάσταση αυτή "θα ήταν χειρότερη απ' ό,τι συνέβαινε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου".
Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελείται μόνο από 28 χώρες και ο κόσμος δεν περιορίζεται σ' αυτήν", πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση και λογική".

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν τη Μόσχα με σκληρές κυρώσεις, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία για την προσάρτηση της χερσονήσου αυτής στη Ρωσία. Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας αναμένεται να υπερψηφίσει σήμερα ένα νομοσχέδιο για την ουκρανική κρίση που περιλαμβάνει κυρώσεις και παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ, η Επιτροπή πιθανότατα θα εγκρίνει το νομοσχέδιο και θα το στείλει για συζήτηση στην ολομέλεια του Σώματος.

Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την παροχή εγγυήσεων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη χορήγηση δανείου στην Ουκρανία.