Άστον: Η ηγεσία της Βοσνίας πρέπει να απαντήσει στα αιτήματα των πολιτών

Άστον: Η ηγεσία της Βοσνίας πρέπει να απαντήσει στα αιτήματα των πολιτών

"Είναι σημαντικό η ηγεσία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης να απαντήσει στα αιτήματα (οικονομικά και κοινωνικά) των πολιτών και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βοηθήσει τις προσπάθειες που θα επιφέρουν πραγματικό όφελος στους κατοίκους της χώρας" υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, η οποία επισκέπτεται σήμερα το Σαράγεβο.

Η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια θα έχει σειρά συναντήσεων με τα μέλη της προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών, τους πρωθυπουργούς των δύο οντοτήτων και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Είναι η πρώτη επίσκεψη της κ. Άστον στη χώρα μετά το κύμα διαδηλώσεων δυσαρεστημένων πολιτών για την κοινωνική και οικονομική κατάσταση και τα βίαια επεισόδια σε πόλεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας.

Οι πολιτικοί αρχηγοί της Βοσνίας εξέφρασαν διαφορετικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της επίσκεψης της κ. Άστον στο Σαράγεβο.

Ο προεδρεύων της Βουλής των Λαών και αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (HDZ BiH) Ντράγκαν Τσόβιτς τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι η ΕΕ θα προτείνει νέα προσέγγιση έναντι της χώρας και ότι αναμένει πρώτα να υπάρξει συμφωνία των εγχώριων πολιτικών δυνάμεων.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Σερβικής Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών, Ίγκορ Ραντόιτσιτς θεωρεί ότι η ΕΕ θέλει να τονίσει το ενδιαφέρον της για τη Βοσνία και να συνεχίσει η χώρα την πορεία προσέγγισης της ΕΕ, αν και δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις. 

Ο επικεφαλής της Συμμαχίας για καλύτερο μέλλον και υπουργός Εσωτερικών Φαχρουντίν Ράντοντσιτς είπε ότι η άφιξη της κ. Άστον αποτελεί ενθαρρυντικό μήνυμα επειδή δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον της ΕΕ για τη Βοσνία.

Η κ. Άστον το απόγευμα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Η ΕΕ για τη σύναψη της συμφωνίας σύνδεσης και σταθεροποίησης Βοσνίας-ΕΕ και την έναρξη διαπραγματεύσεων έχει θέσει όρο την αλλαγή του Συντάγματος και του εκλογικού νόμου ώστε να επιτρέπεται σε εκπροσώπους μειονοτήτων να εκλέγονται σε ανώτατα αξιώματα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο