Λιβύη: Δίνουν διορία δύο μηνών στους αντάρτες να φύγουν από τα λιμάνια

Λιβύη: Δίνουν διορία δύο μηνών στους αντάρτες να φύγουν από τα λιμάνια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου (βουλή) της Λιβύης έδωσε σήμερα διορία δύο εβδομάδων στους αυτονομιστές αντάρτες να άρουν τον αποκλεισμό των λιμανιών που έχουν καταλάβει εδώ και μήνες.

«Αποφασίσαμε να δώσουμε διορία δύο εβδομάδων το ανώτερο» για την άρση του αποκλεισμού των λιμανιών από τα οποία γίνεται εξαγωγή πετρελαίου, δήλωσε ο Νούρι Αμπού Σάχμεϊν, διευκρινίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση που προετοιμάζεται για την απελευθέρωση των λιμανιών θα ανασταλεί για το διάστημα αυτό.

Ο Σάχμεϊν, που είναι επίσης επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, είχε διατάξει τη Δευτέρα να δημιουργηθεί «μια ένοπλη δύναμη για την απελευθέρωση και την άρση του αποκλεισμού των λιμανιών». Η δύναμη αυτή θα αποτελείται από μονάδες του στρατού και πρώην αντάρτες που πολέμησαν κατά του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης.

Αν δεν γίνει σεβαστό το τελεσίγραφο, «η απόφαση του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων θα εφαρμοστεί από τον λιβυκό στρατό», διευκρίνισε ο Σάχμειν.

Αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Λιβύη έχουν αποκλείσει από τον Ιούλιο του 2013 λιμάνια από τα οποία γίνονται εξαγωγές πετρελαίου, εμποδίζοντας την εξαγωγή αργού και στερώντας από τη χώρα τη κύρια πηγή εσόδων της.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο