Επ’ ευκαιρία του σημερινού εορτασμού της Ημέρας της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, με ανακοίνωσή της, συγχαίρει την Ελλάδα για τη συμπλήρωση 190 χρόνων ανεξαρτησίας της.

Στην ανακοίνωση της κ. Κλίντον, που αναδημοσιεύει η ελληνική υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», αναφέρεται ότι η προσφορά της Ελλάδας στη δημοκρατία και την ελευθερία αριθμεί χιλιάδες χρόνια και επισημάνεται ότι χώρες και λαοί σ’ ολόκληρο τον κόσμο έχουν εμπνευστεί απ’ την ελληνική δημοκρατία στην κατάρτιση των δικών τους συνταγμάτων και νομικών συστημάτων.

«Η Ελλάδα έχει συνεισφέρει στην ειρήνη στην Ευρώπη, την νότια Ασία και τη βόρεια Αφρική», σημειώνει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών και τονίζει ότι «οι ΗΠΑ είναι περήφανες να έχουν την Ελλάδα σύμμαχο στην προάσπιση των δημοκρατικών αρχών στον κόσμο».

Επίσης, η κ. Κλίντον αναφέρεται στην προσφορά της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας στις τέχνες, τον αθλητισμό, την πολιτική και τον επιχειρηματικό τομέα.

Σε παρόμοια διακήρυξη προέβη χθες, Πέμπτη, και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος κηρύσσει την 25η Μαρτίου «Εθνική Μέρα προς τιμήν της Ελληνικής και της Αμερικανικής Δημοκρατίας».