Καθώς οι έρευνες για το εξαφανισμένο Boeing 777 των αερογραμμών της Μαλαισίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, φωτογραφίες κινεζικού δορυφόρου έρχονται να αναθερμάνουν τις ελπίδες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους.

Συγκεκριμένα, το BBC έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες όπου υποτίθεται πως φαίνονται τα συντρίμμια. Συγκεκριμένα απεικονίζονται τρία αντικείμενα να επιπλέουν με μέγεθος 13 επί 18 μέτρα, 14 επί 19 μέτρα και 24 επί 22 μέτρα.

Οι συντεταγμένες των φωτογραφιών τοποθετούν τα αντικείμενα στο θαλάσσιο χώρο της Νότιας Κίνας, ανάμεσα σε Μαλαισία και Βιετνάμ, εκεί δηλαδή που είχαν προσδιορίσει από την αρχή οι υπηρεσίες την εξαφάνιση του αεροσκάφους.

Οι κινεζικοί δορυφόροι «παρατήρησαν μία πιθανή περιοχή συντριβής» της πτήσης MH370 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μαλαισίας και του Βιετνάμ, όπως ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Επιστήμης, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας της Κίνας, σημειώνοντας πως στις φωτογραφίες που έχουν μελετήσει εικονίζονται «τρία φαινομενικά πλεούμενα αντικείμενα ».

Οι επίμαχες φωτογραφίες ελήφθησαν την Κυριακή 9 Μαρτίου, αλλά δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, 12 Μαρτίου.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που δίνονται στη δημοσιότητα φωτογραφίες δορυφόρων ή ερευνητικών αεροπλάνων που κάνουν έρευνες. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι έρευνες απέβησαν άκαρπες.

Μελετούν το σενάριο αποσυμπίεσης της καμπίνας

Την ίδια ώρα παραμένει το μυστήριο σχετικά με τις συνθήκες του δυστυχήματος, με τις αρχές της Μαλαισίας να ερευνούν και το σενάριο της αποσυμπίεσης της καμπίνας του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με το Sky News, υπάρχει  το ενδεχόμενο η τραγωδία να προκλήθηκε από ξαφνική αποσυμπίεση του θαλάμου, ό,τι συνέβη δηλαδή με πτήση της αεροπορικής εταιρίας Helios το 2005 που συνετρίβη σκορπώντας το θάνατο σε 121 ανθρώπους.

Ο δημοσιογράφος του δικτύου πήρε μέρος σε προσομοίωση πτήσης με αεροσκάφος όπως αυτό της πτήσης MH 370 που αγνοείται, με τον κυβερνήτη, Άλιστερ Ροζενσάιν, να δίνει τη δική του εξήγηση στην μυστηριώδη υπόθεση.

Αναπαριστώντας ξαφνική αποσυμπίεση στο πιλοτήριο ο κυβερνήτης δήλωσε πως οι μάσκες οξυγόνου πέφτουν ώστε να τις φορέσουν οι πιλότοι, ωστόσο οι Μαλαίσιοι πιλότοι προτίμησαν να στρίψουν το αεροσκάφος επιχειρώντας να επιστρέψουν στην Κουάλα Λουμπούρ, προφανώς γιατί διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο, ενώ όριζαν τις συντεταγμένες για την επιστροφή τους στο αεροδρόμιο, έχασαν τις αισθήσεις τους.

Στο μεταξύ το αεροσκάφος συνέχισε στην πορεία του με τον αυτόματο πιλότο στρίβοντας στην προεπιλεγμένη κατεύθυνση, παραμένοντας στο ίδιο υψόμετρο και καταλήγοντας στο να καταναλώσει όλα του τα καύσιμα.

Όπως εξήγησε ο κυβερνήτης αεροσκαφών το αεροσκάφος, στο σημείο που οι πιλότοι έχουν πέσει λιπόθυμοι, έχει στη διάθεσή του καύσιμα για ακόμα 3.000 μίλια, αρκετά για μία απόσταση μέχρι τα μισά του Ινδικού Ωκεανού, σημείο όπου ενδέχεται να έχει πέσει το εξαφανισμένο αεροσκάφος των Malaysia Airlines.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα  New Zealand Herald επικαλείται επιστολή ενός εργαζόμενου σε πετρελαιοπηγή, ο οποίος αναφέρει ότι το αεροσκάφος των αερογραμμών της Μαλαισίας κατέπεσε φλεγόμενο στη θάλασσα, στα νοτιοανατολικά του Βιετνάμ.