Για τη Σερβία και η Ουκρανία και η Ρωσία είναι φίλες χώρες, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί πολιτική λύση για τα προβλήματα των δύο κρατών.

"Λυπούμαστε γι' αυτό που συμβαίνει και ελπίζω ότι θα εξευρεθεί πολιτική λύση για όλα αυτά τα προβλήματα" ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα του επιθυμεί να έχει σωστή και εποικοδομητική θέση λαμβάνοντας υπόψη τις φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά και τη μέχρι τώρα ορθή στάση της Ουκρανίας όσον αφορά το Κόσοβο. 

"Πρέπει να εξευρεθεί πολιτική λύση, πρώτα απ΄ όλα στην εκπλήρωση των συμφωνιών και των υποχρεώσεων που νωρίτερα επιτεύχθηκαν και εκεί είναι σημαντικός ο ρόλος της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ" τόνισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εκτίμησε ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και ότι "οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με την ΕΕ στο τέλος δεν εφαρμόστηκαν" διευκρινίζοντας ότι εννοεί τη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ότι η Σερβία σίγουρα λόγω της ανάγκης να είναι μέλος της ΕΕ δεν θα διαταράξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Ρωσία είναι παραδοσιακά φίλη χώρα και η ένταξή μας στην ΕΕ δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακόψουμε τη φιλία μας" είπε, προσθέτοντας ότι "αυτό δεν το κάνουν ούτε οι χώρες-μέλη της Ένωσης, οπότε γιατί να το έκανε η Σερβία".

Αναφερόμενος στα γεγονότα που αφορούν τις αρχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι το παράδειγμα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου είναι ολέθριο για τη διεθνή κοινότητα.

"Το λέγαμε από την αρχή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, επειδή θέτει εν αμφιβόλω προβλήματα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές του κόσμου" υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Τόνισε ότι η κρίση στην Ουκρανία "θα μπορούσε να έχει συνέπειες στη Σερβία αν υπάρξει διακοπή της διανομής φυσικού αερίου", αλλά πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.