Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι αποφασισμένη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά οι ηγέτες της χώρας πρέπει να επικεντρωθούν στις αποστολές τους και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα από τις εθνοτικές διαιρέσεις, τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον κατά την επίσκεψή της στο Σαράγεβο.

Η κ. Άστον είπε ότι η ΕΕ θα εντείνει τις προσπάθειες για να βοηθήσει τη Βοσνία να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

"Η ενσωμάτωση της Βοσνίας στην ΕΕ πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων στη χώρα. Η ΕΕ στη σύνθεσή της επιθυμεί να δει μία ενωμένη, σταθερή και ευημερούσα Βοσνία-Ερζεγοβίνη" υπογράμμισε.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, τόνισε ότι είναι σημαντικό που επισκέφθηκε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και συζήτησε με τους επικεφαλής των θεσμών και τους εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών.

Η κ. Άστον υπογράμμισε ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να σταθεί στο πλευρό των πολιτών της Βοσνίας και να βοηθήσει στην επίτευξη των επιδιώξεών τους, που εκφράστηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Σαράγεβο και σε διάφορες πόλεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, πριν από έναν μήνα.

"Οι πολίτες απόλυτα καθαρά εξέφρασαν τις επιθυμίες τους. Αυτό που επιθυμούν είναι ευκαιρία να εργαστούν, σύστημα κοινωνικής προστασίας που λειτουργεί και κράτος δικαίου. Το κλειδί των φιλοδοξιών βρίσκεται στα χέρια των ηγετών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι οποίοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα παραπέρα από τις εθνοτικές διαιρέσεις και να εργαστούν για το συμφέρον των πολιτών αυτής της όμορφης χώρας" είπε η κ. Άστον.

"Οι εύλογες ανησυχίες των πολιτών που απορρέουν από τα κοινωνικά προβλήματα έχουν ακουστεί καθαρά στις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών. Θα πρέπει να ακουστούν και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η βία δεν είναι αποδεκτή" προειδοποίησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η κ. Άστον σημείωσε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη υστερεί σημαντικά, ενώ οι γειτονικές της χώρες προχωρούν μπροστά.

"Ουσιαστικό στοιχείο είναι η βούληση των ηγετών της Βοσνίας. Για τον λόγο αυτό τους καλώ να ακούσουν και να αναλάβουν ευθύνη και μάλιστα αμέσως. Εγγυώμαι ότι η ΕΕ θα στηρίξει τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας, που θα επιφέρουν την πρόοδο των πολιτών" ανέφερε.

Η ΕΕ κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσει τη Βοσνία και τώρα εξετάζει με ποιον τρόπο μπορεί να βοηθήσει ακόμη περισσότερο, είπε η κ. Άστον και ανήγγειλε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχει σειρά συναντήσεων με τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το θέμα της Βοσνίας.

"Το θέμα δεν είναι να χαμηλώσει η μπάρα, αλλά να σας βοηθήσουμε να την περάσετε. Εξετάζουμε ευρύτερη δέσμευση για να σας βοηθήσουμε να επιλύσετε τα προβλήματα αυτά. Επιθυμούμε να δούμε μία επιτυχημένη Βοσνία. Αλλά η επιτυχία όπως παντού αρχίζει από το σπίτι" τόνισε.  

Η κ. Άστον συναντήθηκε με τα μέλη της προεδρίας της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και Ζέλικο Κόμσιτς, τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών, Βιέκοσλαβ Μπεβάντα. τους πρωθυπουργούς της Σερβικής Δημοκρατίας, Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς και της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας Νερμίν Νίκσιτς, τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας, Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια και εκπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων.  

Οι πολιτικοί ηγέτες της Βοσνίας εδώ και πολλά χρόνια διεξάγουν ανεπιτυχείς διαβουλεύσεις για την αλλαγή του Συντάγματος και του εκλογικού συστήματος με βάση καταδικαστικής για τη Βοσνία απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η εφαρμογή της οποίας είναι ένας από τους βασικούς όρους για την υποβολή αίτησης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Συμφωνία δεν επιτεύχθηκε ούτε με τη διαμεσολάβηση του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς πρόσφατα πρότεινε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επινοηθεί ειδική πορεία προσέγγισης της Βοσνίας στην ΕΕ χωρίς εκ των προτέρων να ορίζεται ως προϋπόθεση η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.