Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι άρχισαν στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, προβαίνοντας πιθανόν άλλη μια επίδειξη ισχύος έναντι του Κιέβου και της Δύσης στο πλαίσιο της διένεξης για την Κριμαία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι ασκήσεις άρχισαν στη νότια περιοχή ευθύνης των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων και σε αυτές συμμετέχουν 8.500 άνδρες του πυροβολικού, μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών οι οποίες απεικονίζουν στρατιωτικά οχήματα να κινούνται στην περιοχή.

Στην άσκηση συμμετέχει μεγάλος αριθμός ανδρών του πυροβολικού, καθώς και στελεχών συστοιχιών πυραύλων Γκραντ, Χαρικέιν και Τορνέιντο, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του. Συμμετέχουν επίσης στοιχεία του πυροβολικού όπως Χόβιτσερ, αλλά και αντιαρματικών πυροβόλων Ράπιερ. Στόχος των γυμνασίων είναι να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στο μηχανοκίνητο πεζικό, τα τεθωρακισμένα, τις αερομεταφερόμενες μονάδες εφόδου και τις δυνάμεις του ναυτικού και των πεζοναυτών.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass συμμετέχουν 4.000 αλεξιπτωτιστές, 36 αεροσκάφη και 500 οχήματα. Μεγάλο μέρος των γυμνασίων θα γίνει στην περιοχή Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μία από τις ασκήσεις θα συμπεριλάβει χρήση πραγματικών πυρών εναντίον ενός εχθρού με συμβατικά όπλα σε απόσταση 15 χλμ., ενώ το ήμισυ των γυμνασίων θα γίνει κατά την διάρκεια της νύχτας.

Η Δύση κατηγορεί τις ρωσικές αρχές ότι προχώρησαν σε μια αναίμακτη στρατιωτική κατάληψη της Κριμαίας και οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί εξαιτίας της απόφασης της φιλορωσικής βουλής της αυτόνομης περιοχής να προκηρύξει για την Κυριακή ένα δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν οι πολίτες της επιθυμούν την ένωσή της με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Το Κίεβο και Δυτικά κράτη λένε ότι το δημοψήφισμα αυτό είναι παράνομο.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είχαν κάνει μεγαλύτερης κλίμακας ασκήσεις στον κεντρικό και τον δυτικό τομέα ευθύνης, θορυβώντας τη Δύση και το Κίεβο.