Ο εκτελών χρέη προέδρου της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα των δύο χωρών, «είναι έτοιμες να εισβάλουν», αλλά πιστεύει ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας θα καταφέρουν να δώσουν ένα τέλος στην «επιθετικότητα» της Μόσχας και να αποτρέψουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος.

Ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην προεδρική ιστοσελίδα αναφέρει ότι, ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δήλωσε σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, πως όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη νότια περιοχή της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα, άλλες στρατιωτικές μονάδες αναπτύχθηκαν στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας «έτοιμες να εισβάλουν στο έδαφος της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί ο πόλεμος, στην Κριμαία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας», είπε ο Τουρτσίνοφ και πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής και σε ετοιμότητα.

Ωστόσο, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «το σύνολο της πολιτισμένης ανθρωπότητας στηρίζει τη χώρα μας. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου είναι με το μέρος της Ουκρανίας, και είμαι βέβαιος ότι αυτή η κοινή προσπάθεια στη διεθνή σκηνή, από όλες τις δημοκρατικές χώρες, μπορεί να σταματήσει αυτή την επιθετικότητα».