Ο διοικητής μιας ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας στο Μπελμπέκ της Κριμαίας, που είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις, κάλεσε σήμερα τους ιεραρχικά ανωτέρους του στο Κίεβο και ζήτησε να του δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο σημείο να διατάξει τους άνδρες του να ανοίξουν πυρ.

"Για να αποφύγουμε τις ένοπλες αντιπαραθέσεις, σας ζητώ να μας πείτε το συντομότερο δυνατόν τι πρέπει να κάνουν οι διοικητές στην περίπτωση που απειληθεί η ζωή του προσωπικού και των μελών των οικογενειών μας" δήλωσε ο Γιούλι Μαμτσούρ σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε από την ουκρανική τηλεόραση.

"Εάν δεν λάβετε απόφαση θα ενεργήσουμε με βάση το καταστατικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, φτάνοντας μέχρι και να ανοίξουμε πυρ", προειδοποίησε ο διοικητής.

"Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αντισταθούμε επί μακρόν απέναντι στις ανώτερες αριθμητικά ρωσικές δυνάμεις, που είναι καλύτερα εξοπλισμένες και εκπαιδευμένες, όμως είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε το καθήκον μας μέχρι τέλους" συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι "τα ρωσικά τελεσίγραφα γίνονται ολοένα και σκληρότερα".

Ο υπουργός Άμυνας της ουκρανικής κυβέρνησης Ιχόρ Τένιουκ μίλησε τηλεφωνικά με τον Μαμτσούρ και τον διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί "κατεπείγοντα μέτρα" για την υποστήριξη των Ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί τι είδους μέτρα είναι αυτά.