Επεκτείνεται όπως φαίνεται η κρίση στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας καθώς συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων και φιλοδυτικών διαδηλωτών σημειώθηκαν στην πόλη Ντόνετσκ.

Ειδικότερα, φιλορώσοι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και επετέθησαν σε ομάδα ατόμων που διαδήλωναν κατά της επέμβασης της Μόσχας στην Κριμαία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο Interfax.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις, δίχως όμως επεισόδια σημειώνονται σε ολόκληρη την ανατολική Ουκρανία, με πολλούς ρωσόφονους πολίτες να διαδηλώνουν.

Την ίδια ώρα καθώς πλησιάζουμε προς το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία, η στρατιωτική ένταση χτυπάει «κόκκινο».

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία ότι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αναγνωριστικού αεροσκάφους από ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού σήμερα, κοντά στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας με την ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας εξέφρασε φόβους ότι η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτική εισβολή στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Όλα αυτά στον απόηχο των νέων στρατιωτικών ασκήσεων που ανακοίνωσε η Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι οι ασκήσεις άρχισαν στη νότια περιοχή ευθύνης των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων και σε αυτές συμμετέχουν 8.500 άνδρες του πυροβολικού, μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών οι οποίες απεικονίζουν στρατιωτικά οχήματα να κινούνται στην περιοχή.

Στην άσκηση συμμετέχει μεγάλος αριθμός ανδρών του πυροβολικού, καθώς και στελεχών συστοιχιών πυραύλων Γκραντ, Χαρικέιν και Τορνέιντο, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του. Συμμετέχουν επίσης στοιχεία του πυροβολικού όπως Χόβιτσερ, αλλά και αντιαρματικών πυροβόλων Ράπιερ. Στόχος των γυμνασίων είναι να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στο μηχανοκίνητο πεζικό, τα τεθωρακισμένα, τις αερομεταφερόμενες μονάδες εφόδου και τις δυνάμεις του ναυτικού και των πεζοναυτών.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass συμμετέχουν 4.000 αλεξιπτωτιστές, 36 αεροσκάφη και 500 οχήματα. Μεγάλο μέρος των γυμνασίων θα γίνει στην περιοχή Ροστόφ επί του Ντον, κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας.