Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Canal +, κρατήθηκε από ενόπλους σήμερα στην Κριμαία, αλλά απελευθερώθηκε έπειτα από μερικές ώρες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού.

Το συμβάν σημειώθηκε λίγες ημέρες αφότου η διεθνής οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προειδοποίησε τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν τις εξελίξεις από την περιοχή ότι είναι στο στόχαστρο.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, με έδρα το Παρίσι, είχαν εκφράσει από την περασμένη Δευτέρα την ανησυχία τους, για τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των απεσταλμένων των μέσων ενημέρωσης, στην Κριμαία, με αφορμή τη σύλληψη δύο Ουκρανών δημοσιογράφων.

Ο Νταβίντ Ζοφριόν, Γάλλος δημοσιογράφος που εργάζεται για λογαριασμό του Canal +, συνελήφθη από φιλορώσους ενόπλους σε στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη της Συμφερόπολης στην Κριμαία, ανέφερε μια γαλλική πηγή. Αρκετές ώρες αργότερα, ο δημοσιογράφος απελευθερώθηκε, δήλωσε εκπρόσωπος του καναλιού, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ιρλανδό ομόλογό του και πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του στη Μόσχα την προσεχή Τρίτη, ότι ο μόνος τρόπος για την επίλυση αυτής της «πολύ δύσκολης και επικίνδυνης κατάστασης» είναι η έναρξη διαλόγου και ότι το προγραμματισμένο δημοψήφισμα στην περιοχή της Κριμαίας παραβιάζει «το διεθνές δίκαιο».