Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ εξέφρασε την εκτίμηση, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ότι υπάρχει «ακόμα μια ευκαιρία» να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση με τη Μόσχα, τρεις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Σε ομιλία που εκφώνησε κατά την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας —κι ενώ ήταν παρών ο πρεσβευτής της Ρωσίας Βιτάλι Τσούρκιν—, ο Γιατσενιούκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «υπονομεύει τις προσπάθειες της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

Ο Γιατσενιούκ, ο οποίος ζήτησε από τη Μόσχα να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της από την Κριμαία και να «ξεκινήσει διαπραγματεύσεις», κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι «παραβιάζει πολλές συνθήκες» και ότι καταπατά το άρθρο 2 της Χάρτας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη μη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους.

Η Μόσχα «υπονομεύει τις προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, εξηγώντας ότι «θα είναι δύσκολο να πείσεις τον οποιονδήποτε να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα» όταν αμφισβητείται η Συνθήκη της Βουδαπέστης του 1994.

Η σύγκρουση αυτή «ξεπερνά τα σύνορα της Ουκρανίας» τόνισε ο Γιατσενιούκ, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο επιθυμεί «να ξεκινήσει συνομιλίες» με τη Μόσχα για την επίλυση της κρίσης και απορρίπτοντας «κάθε μορφή στρατιωτικής επίθεσης».