Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης 

Καθώς το κρίσιμο δημοψήφισμα για την τύχη της Κριμαίας πλησιάζει, η ένταση στη χερσόνησο δείχνει να αυξάνεται όλο και περισσότερο, ενώ η κρίση και οι αποσχιστικές τάσεις μεταδίδονται γοργά και σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για ακόμη μία φορά το χαρτί της στρατιωτικής επέμβασης, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του Τζον Κέρι με τον Σεργκέι Λαβρόφ σήμερα στο Λονδίνο.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις στην ανατολική Ουκρανία όπου το ρωσόφωνο στοιχείο είναι πλειοψηφικό, δεν ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Διοργανώνονται εδώ και αρκετές ημέρες, και παρά τα περιστατικά βίας που σημειωνόταν, δεν ξέφευγαν από τον έλεγχο. Αυτό μέχρι χθες, όταν στην πόλη Ντόνετσκ είχαμε τον πρώτο νεκρό σε πόλη εκτός Κιέβου.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι που φώναζαν συνθήματα υπέρ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συγκρούστηκαν με ένα εξίσου μεγάλο πλήθος το οποίο διαδήλωνε διαμαρτυρόμενο για την κατάληψη της Κριμαίας από τα ρωσικά στρατεύματα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους πολίτες της Ουκρανίας.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε ετοιμότητα, καθώς η Μόσχα χθες επιβεβαίωσε θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Παρότι είναι σαφέστατα μικρότερη σε σχέση με τη γιγαντιαία άσκηση, που έγινε πριν από περίπου 10 ημέρες, και λειτούργησε περίπου ως αντιπερισπασμός για την επέμβαση στην Κριμαία- ο οπλισμός και οι αριθμός στρατιωτών που θα συμμετάσχει δεν είναι διόλου αμελητέος:

Τουλάχιστον 8.500 άνδρες του πυροβολικού,4.000 αλεξιπτωτιστές , συστοιχίες πυραύλων Grand, Hurricane, Tornado, βαριοί όλμοι, αντιαρματικά, 36 αεροσκάφη και 500 οχήματα.

Παράλληλα, σε μία ξεχωριστή περίπτωση η ρωσική αεροπορία ανέπτυξε έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία.

Η νέα επίδειξη δύναμης της Μόσχας προκαλεί όπως είναι φυσικό προβληματισμό στο Κίεβο, με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ να εκφράζει εκ νέου και ανοιχτά τους φόβους του ότι επίκειται στρατιωτική επέμβαση στην χώρα του.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφευχθεί ο πόλεμος, στην Κριμαία ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας», δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ο Τουρτσίνοφ και πρόσθεσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής και σε ετοιμότητα.

Στην Κριμαία παράλληλα, όσο περνούν οι ημέρες, η κατάσταση μυρίζει όλο και περισσότερο «μπαρούτι», με αναφορές να κάνουν λόγο για μετακίνηση τεθωρακισμένων στρατευμάτων από τη Ρωσία.Παράλληλα, ουκρανοί διοικητές που δεν έχουν παραδώσει τα στρατόπεδά τους στην Χερσόνησο απειλούν ότι θα απαντήσουν με βία σε όποιον προσπαθήσει να τα καταλάβει, εάν δεν πάρουν σαφείς εντολές από το Κίεβο, το οποίο προς το παρόν δείχνει αναποφάσιστο.

Στο Μπελμπέκ συγκεκριμένα, ο διοικητής μίας μονάδας ζήτησε από τους ανωτέρους του συγκεκριμένες οδηγίες απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση να ανοίξει πυρ κατά των Ρώσων που όπως ισχυρίζεται έχουν περικυκλώσει τη μονάδα του.

Παράλληλα, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, κατήγγειλε χθες ότι ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού  έβαλε κατά αναγνωριστικού αεροσκάφους κοντά στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας με την ηπειρωτική χώρα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι ΗΠΑ φαίνεται πως εντείνουν τις πιέσεις τους προς τη Ρωσία, ώστε να μην προχωρήσει το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Ο ΥΠΕΞ της χώρας Τζον Κέρι προειδοποίησε για ακόμη μία φορά για τις «συνέπειες» που θα υποστεί η Μόσχα σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αυτή η διαδικασία.

Πλέον, τα μάτια όλων στρέφονται στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Λονδίνο, όπου επί τάπητος θα τεθεί η κρίση στη χερσόνησο.

Και παρότι οι ελπίδες για εξεύρεση μίας λύσης είναι λιγοστές, και μόνο το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι.