Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ, δήλωσε ότι τουλάχιστον το 80 τοις εκατό των κατοίκων της περιοχής θα υποστηρίξουν τον διαχωρισμό από την Ουκρανία και την ένωση με τη Ρωσία, στο δημοψήφισμα το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την Κυριακή.
 
Ο Αξιόνοφ απέρριψε τις κατηγορίες των αντιπάλων του ότι θα «καθορίσει» το αποτέλεσμα σύμφωνα με τις οδηγίες της Μόσχας. Την Πέμπτη, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι η έκβαση του δημοψηφίσματος θα είναι ένα «Ναι» για την αποδοχή της ρωσικής κυριαρχίας, χωρίς απάτες.
 
«Η διαδικασία θα είναι διαφανής και δίκαιη», είπε από το κοινοβούλιο της Κριμαίας. «Εγγυόμαστε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι πτυχές του ευρωπαϊκού δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας για τους ψηφοφόρους».
 
Ο Αξιόνοφ, η εκλογή του οποίου κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίασης του περιφερειακού κοινοβουλίου δεν έχει γίνει αποδεκτή από το Κίεβο, είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι ψηφοφόροι θα στηρίξουν την πρώτη από τις δύο επιλογές του ψηφοδελτίου, προτιμώντας την άμεση ένωση με τη Ρωσία. «Στις 16 Μαρτίου, η πλειονότητα των κατοίκων της Κριμαίας θα ψηφίσουν την πρώτη επιλογή, η οποία είναι η ένωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι δημοσκοπήσεις από καταξιωμένους ειδικούς, τόσο από την Ουκρανία όσο και από την Κριμαία, δείχνουν ξεκάθαρα ότι τουλάχιστον το 80 τοις εκατό των κατοίκων είναι έτοιμοι για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία».
 
Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας απέρριψε τις αναφορές ότι επιλέχθηκε από το Κρεμλίνο ώστε να υποστηρίξει μια στρατιωτική ρωσική κυριαρχία στη χερσόνησο, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι Ρώσοι, αναφέρει το Ρόιτερς. «Οι σχέσεις μας είναι φιλικές και αδελφικές», είπε. Αρνήθηκε ότι υπήρχε κάτι ύποπτο στην εκλογή του, στις 27 Φεβρουαρίου, από το κοινοβούλιο της Κριμαίας το οποίο ελέγχετο από ένοπλους άνδρες που δεν επέτρεψαν στους δημοσιογράφους να εισέλθουν στο κτίριο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. «Όλα αυτά είναι ψέματα», υποστήριξε.
 
Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, τουλάχιστον ένας βουλευτής, η ψήφος του οποίου είχε καταγραφεί υπέρ του Αξιόνοφ, είχε δηλώσει πως δεν ήταν στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας.