Ο διεθνής διαμεσολαβητής, Λάχνταρ Μπραχίμι, είπε την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Συρία πιθανόν ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, οι οποίες σε αυτό το σημείο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών που στόχο έχουν τον τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα.
 
«Δεν υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για εκλογές… αλλά υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι μπορεί να είναι πιθανό», δήλωσε ο Μπραχίμι. «Έχω υποψίες ότι η αντιπολίτευση δεν θα ενδιαφέρεται για τη διεξαγωγή αυτών των εκλογών».
 
Ο πρέσβης της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζααφάρι, αντέδρασε έμμεσα στις εκτιμήσεις του Μπραχίμι. «Η εκλογική διαδικασία σε οποιαδήποτε χώρα αποτελεί εσωτερική υπόθεση και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει για αυτή», είπε σε δηλώσεις του ο Τζααφάρι σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο Ειδήσεων SANA.
 
Λίγο πριν κάνει αυτές τις δηλώσεις ο Μπραχίμι, το κοινοβούλιο της Συρίας ενέκρινε ένα νόμο βάσει του οποίου επιτρέπονται οι προεδρικές εκλογές με πολλαπλούς υποψηφίους. Ο νόμος αυτός ορίζει επίσης ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν ζήσει στη Συρία τουλάχιστον τα τελευταία 10 χρόνια και δεν πρέπει να είναι κάτω των 40 ετών.
 
Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2000, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πιθανόν επιδιώξει την επανεκλογή του όταν λήξει η θητεία του τον Ιούλιο.
 
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του χρόνου στην Ελβετία, δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος, με την κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την αποτυχία εξεύρεσης μιας ουσιαστικής λύσης.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου συνομιλιών.