Η τιμή του ραδιενεργού ιωδίου που μετρήθηκε στη θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα ανοικτά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα, στη βορειοανατολική Ιαπωνία, είναι 1.250 φορές πάνω από το φυσιολογικό, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία βιομηχανικής και πυρηνικής ασφάλειας της χώρας.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την εταιρία η οποία λειτουργεί το εργοστάσιο, Tokyo Electric Power Co. (Tepco). Ιάπωνες αξιωματούχοι, πάντως, δήλωσαν σήμερα ότι ελέγχουν τα επίπεδα της ραδιενέργειας στη θάλασσα σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό, σημειώνοντας ότι είναι πεπεισμένοι ότι τα στοιχεία θα δείξουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μολυσμένα ψάρια.

Παράλληλα αξιωματούχος του υπουργείου Επιστημών της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι τα επίπεδα ιωδίου 131 στο νερό της θάλασσας σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων που καθορίζονται από τους κανονισμούς.

Την Τρίτη, η τιμή του ιωδίου-131 η οποία είχε ανιχνευθεί βρισκόταν σε επίπεδο 126 φορές υψηλότερο του νομίμως επιτρεπόμενου στον Ειρηνικό Ωκεανό κοντά στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (αριθμός 1).

Ταυτόχρονα, το κέλυφος του αντιδραστήρα 3 στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, που περιέχει ράβδους πυρηνικού καυσίμου, έχει υποστεί ζημιές, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία "Τέπκο".

Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν μάλιστα ότι οι τρεις εργάτες του πυρηνικού εργοστασίου που υπέστησαν εγκαύματα κατά τις προσπάθειές τους να ψυχθεί ο αντιδραστήρας, εκτέθηκαν σε επίπεδα ραδιενέργειας 10.000 φορές υψηλότερα από το αναμενόμενο, στοιχείο που δείχνει ότι το κέλυφος έχει υποστεί ζημιές. Τα εγκαύματα προκλήθηκαν όταν νερό του αντιδραστήρα διαπέρασε τη στολή τους.

Η Ιαπωνία δεν έχει ανακοινώσει άλλα κρούσματα ατόμων που έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια.

Τουλάχιστον 700 μηχανικοί, "οι αφανείς ήρωες της Φουκουσίμα" όπως τους αποκαλούν, εργάζονται σε βάρδιες για να σταθεροποιήσουν τη θερμοκρασία στους έξι αντιδραστήρες των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Φουκουσίμα.

Η κατάσταση στον πληγέντα από τον σεισμό πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, δεν επιδεινώνεται, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.

Γλυκό νερό για την ψύξη

Οι ιάπωνες διασώστες χρησιμοποιούν πλέον γλυκό νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 της πυρηνικής μονάδας Φουκουσίμα, καθώς το θαλασσινό νερό που χρησιμοποιήθηκε μέχρι σήμερα επιτάχυνε τη διάβρωση και μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

"Η ΙΑΕΑ ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι γλυκό νερό χρησιμοποιείται αντί του θαλασσινού νερού για την ψύξη του πυρήνα των αντιδραστήρων 1, 2 και 3 στη μονάδα της Φουκουσίμα", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας που εδρεύει στη Βιέννη.

Η ΙΑΕΑ δικαιολογεί την αλλαγή αυτή, κυρίως λόγω της διάβρωσης που δημιουργείται επί των στοιχείων της μονάδας από το θαλασσινό νερό.

Νέο "ραδιενεργό" λαχανικό

Ένα αφύσικα υψηλό επίπεδο ραδιενέργειας, το οποίο δεν είναι ωστόσο επικίνδυνο για την υγεία, εντοπίστηκε και σε άλλο λαχανικό, το οποίο προορίζεται για την αγορά της Ναγκόγια και προέρχεται από την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ο οποίος επλήγη από τον σεισμό στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική κυβέρνηση.

Αυτό το μαρούλι με τα κόκκινα φύλλα, το οποίο παράγεται στη νομαρχία Ιμπαράκι -μεταξύ του Τόκιο και της περιοχής του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα- δεν βρισκόταν στον κατάλογο με τα περίπου 10 λαχανικά από τέσσερις νομαρχίες γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα των οποίων η πώληση έχει απαγορευτεί.

Το λαχανικό αυτό βρισκόταν σε 15 καφάσια που εντοπίστηκαν στη χονδρική αγορά της Ναγκόγια, στην κεντρική Ιαπωνία, και κατασχέθηκαν.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο επανέλαβε τις εκκλήσεις για ηρεμία και υπογράμμισε ότι το επίπεδο αυτό μόλυνσης από ραδιενέργεια δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία.

Στο λαχανικό αυτό καταμετρήθηκε ραδιενεργό ιώδιο 2.300 μπεκερέλ, ενώ το καθορισμένο όριο είναι 2.000 μπεκερέλ. Επίσης καταμετρήθηκε καίσιο, μια ραδιενεργή ουσία, η οποία ανερχόταν στα 150 μπεκερέλ και βρισκόταν πολύ πιο κάτω από το όριο των 500 μπεκερέλ.

Οι δημόσιες υπηρεσίες ανακοίνωσαν ενίσχυση των ελέγχων για την μόλυνση λαχανικών, φρούτων, θαλασσινών και ψαριών κατά μήκος των ακτών.