Επιστολή με τις προτάσεις του για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς στην ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει κατάλληλη διαδικασία για την αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επισημαίνει ο κ. Έριαβετς στην επιστολή του προς την κ. Άστον.

Τονίζει ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει να εκλάβει τις πρόσφατες μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα ως μήνυμα και ευκαιρία να ενδυναμώσει τον ρόλο της στην υπέρβαση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα,

Η διαδικασία που προτείνει ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών αφορά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ο προγραμματισμός του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) που πρέπει να είναι περισσότερο προσανατολισμένος στους στόχους, η οργάνωση της δυσλειτουργικής δημόσιας διοίκησης και η ενίσχυση της νεολαίας.

Τελικός στόχος της διαδικασίας που η ΕΕ θα υλοποιήσει στη Βοσνία, θα είναι μία εκτενής μεταρρύθμιση του Συντάγματος, αναφέρει ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών στην επιστολή του, σύμφωνα με πηγές πρόσκεινται στην ΕΕ. 

Εκτός από τη Σλοβενία και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας, έχουν επίσης αποστείλει προτάσεις για να συνεισφέρουν στη συζήτηση για την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που θα διεξαχθεί τη Δεύτερα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν τρόπους στήριξης συγκεκριμένων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Βοσνία, πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου στη χώρα.