Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ψήφισε υπέρ της αντικατάστασης του υπουργού Ασφάλειας της Βοσνίας, Φαχρουντίν Ράντοντσιτς, υιοθετώντας πρόταση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA).

Τα δύο πολιτικά κόμματα θεωρούν τον υπουργό Ασφάλειας υπεύθυνο για τη μη λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η βία στις μαζικές διαδηλώσεις στο Σαράγεβο, στη διάρκεια των οποίων πυρπολήθηκαν το κτίριο της προεδρίας της χώρας και οι έδρες του Κρατικού Αρχείου και της τοπικής κυβέρνησης.

Για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση, την αντικατάσταση του Φαχρουντίν Ράντοντσιτς, προέδρου της Συμμαχίας για καλύτερο μέλλον της Βοσνίας (SBB) πρέπει να επικυρώσει και η Άνω Βουλή, η Βουλή των Λαών.

Υπέρ της αντικατάστασης του υπουργού Ασφάλειας ψήφισαν 28 βουλευτές από το SDA, το SDP, το κόμμα του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ Ένωση Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και το Σερβικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) και κατά της απόφασης τάχθηκαν εννέα βουλευτές, μεταξύ των οποίων και τα μέλη του κόμματος του Φαχρουντίν Ράντοντσιτς, Συμμαχία για καλύτερο μέλλον της Βοσνίας (SBB) και δεν ψήφισαν πέντε βουλευτές.

Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές των κροατικών κομμάτων: Κροατική Δημοκρατική Ένωση Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (HDZ BiH), Κροατική Δημοκρατική Ένωση 1990 (HDZ 1990) και του Κροατικού Κόμματος Δικαιωμάτων (HSP).

Αιτιολογώντας την κοινή πρωτοβουλία για την απομάκρυνση του κ. Ράντοντσιτς, ο αντιπρόεδρος του SDA και βουλευτής Ασίμ Σαράλιτς τόνισε ότι ο υπουργός Ασφάλειας, με βάση τις διατάξεις του νόμου για την κρατική υπηρεσία ερευνών και προστασίας (SIPA), είναι άμεσα υπεύθυνος για την υπηρεσία.

Ο κ. Ράντοντσιτς έπρεπε να δώσει εντολή στις δυνάμεις της SIPA να εμποδίσουν την κλιμάκωση της βίας στο Σαράγεβο, υποστήριξε.

Από τη SIPA νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι οι δυνάμεις της δεν είναι αρμόδιες για τη διατήρηση της τάξης και της ειρήνης και ότι αποκλειστικά αρμόδιες γι' αυτό είναι οι αστυνομικές δυνάμεις των οντοτήτων και των καντονιών.

Ο Φαχρουντίν Ράντοντσιτς, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για την απομάκρυνσή του, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένος να δίνει εντολές στις αστυνομικές υπηρεσίες για τη διαφύλαξη της τάξης και της ειρήνης σε περίοδο αναταραχών και ότι για το πεδίο αυτό είναι αρμόδιες οι οντότητες και τα καντόνια.

Είπε ακόμη ότι δεν ενημερώθηκε για τη συγκρότηση ομάδας διαχείρισης κρίσης σε επίπεδο Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, μία μέρα πριν από τις αναταραχές, η οποία, όπως τόνισε, έπρεπε να εμποδίσει την κλιμάκωση της κρίσης.