Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι κάλεσε σήμερα τις αρχές στο Κίεβο να λάβουν μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.

"Καλούμε τις αρχές της Ουκρανίας, τις νέες, να διεξάγουν πολιτική που δεν θα έχει ως συνέπεια την κλιμάκωση της έντασης, με γνώμονα την ενσωμάτωση όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνική και θρησκευτική ταυτότητα τους" υπογράμμισε ο κ. Ορεσάρσκι, μιλώντας σε συνάντηση με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανισμών στη Σόφια, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Focus.

Αφού επεσήμανε, ότι "τους περασμένους μήνες εκ μέρους όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών έχουν γίνει πολλά λάθη στις προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής κρίσης", ο κ. Ορεσάρσκι δήλωσε, ότι η επίλυση της κρίσης πρέπει να αναζητείται διά της διπλωματικής οδού ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις και για τα δικαιώματα των 250.000 πολιτών βουλγαρικής καταγωγής στην Ουκρανία.

Ο κ. Ορεσάρσκι επανέλαβε την επίσημη θέση της Σόφιας, ότι "το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία θα είναι παράνομο, ακόμα και από πολιτική άποψη" και τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Στις θέσεις της Σόφιας περί στήριξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και αμφισβήτησης της νομιμότητας του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, μεθαύριο, Κυριακή 16 Μαρτίου, αναφέρθηκε και ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Κρίστιαν Βιγκένιν, κατά τον σημερινό κοινοβουλευτικό έλεγχο.