Ο φιλορώσος πρωθυπουργός της Κριμαίας κάλεσε σήμερα και τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ουκρανίας οι κάτοικοι των οποίων είναι ρωσικής καταγωγής να οργανώσουν δημοψηφίσματα επιδιώκοντας την ένωσή τους με τη Ρωσία.

"Οι νέες αρχές του Κιέβου ανέλαβαν την εξουσία και τώρα στραγγαλίζουν τις ανατολικές επαρχίες ", είπε ο Σεργκέι Αξιόνοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας.

"Εάν ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ανθρώπων στις περιοχές αυτές υποστηρίξει (την ιδέα της επανένωσης με τη Ρωσία), τότε θα πρέπει να οργανωθούν δημοψηφίσματα", πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, εφόσον εγκριθεί κάτι τέτοιο από τους κατοίκους της Κριμαίας στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ο Αξιόνοφ απάντησε ότι θα απαιτηθεί ένας χρόνος το πολύ.

Αναφερόμενος στην τύχη των Ουκρανών στρατιωτών που εδρεύουν στην Κριμαία, οι βάσεις των οποίων είναι περικυκλωμένες από τα τέλη Φεβρουαρίου από τις ρωσικές δυνάμεις, είπε ότι θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν εάν θα φύγουν ή αν θα ενταχθούν στις νέες αρχές της χερσονήσου. Σε κάθε περίπτωση οι βάσεις τους θα περάσουν στην ιδιοκτησία της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας, κατέληξε.