Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines που αγνοείται εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα πιθανόν να πετούσε για περισσότερες από πέντε ώρες, αφότου έδωσε το τελευταίο στίγμα, αναφέρει το BBC.

Σύμφωνα με το δημοσιεύμα, το Boeing φέρεται να  έστελνε αυτοματοποιημένου τύπου σήματα σε δορυφορικό σύστημα, μετά την απώλεια επαφής με τα επίγεια ραντάρ.

Αυτό σημαίνει πως το αεροσκάφος θα μπορούσε να έχει διανύσει περισσότερα από 1.600 χιλιόμετρα από την τελευταία διαπιστωμένη του θέση.

Σήμερα, ομάδες έρευνας των ΗΠΑ στάλθηκαν στον Ινδικό Ωκεανό, πολύ δυτικότερα του σημείου, όπου πραγματοποιούνταν οι μέχρι σήμερα έρευνες για το αεροσκάφος.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επιβεβαιωμένη επαφή του αεροσκάφους με την υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Μαλαισίας έγινε πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στα ανατολικά των μαλαισιανών ακτών.

Για δόνηση στον πυθμένα κάνουν λόγο οι Κινέζοι

Την ίδια ώρα, ομάδα κινέζων ερευνητών σεισμολογίας και φυσικής του εσωτερικού της Γης στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας έκαναν μια περίεργη αποκάλυψη.

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα «περιστατικό στον πυθμένα» της θαλάσσας ανάμεσα σε Μαλαισία και Βιετνάμ, στην περιοχή, δηλαδή, στην οποία εκτιμάται ότι χάθηκε το αεροσκάφος.

Τα όργανα των ερευνητών κατέγραψαν το «περιστατικό» 1,5 ώρα μετά το τελευταίο στίγμα του αεροσκάφους σε μια περιοχή για την οποία αναφέρουν ότι δεν είναι σεισμογενής.

«Το περιστατικό στον πυθμένα μπορεί να προκλήθηκε από ένα αεροπλάνο που "κάθεται" στο βυθό» ανέφεραν οι ερευνητές σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Τις δονήσεις κατέγραψαν δύο σεισμογράφοι στη Μαλαισία με τους ερευνητές να εκτιμούν βάσει των δεδομένων ότι αν αφορούν το χαμένο αεροσκάφος, «τότε η βύθιση ήταν καταστροφική».