Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα «πράκτορες του Κρεμλίνου» ότι υπέθαλψαν τη φονική βία σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, σε μία από τις πιο άμεσες και υψηλότατου επιπέδου επικρίσεις του Κιέβου που στρέφονται κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από το έδρανό του στο κοινοβούλιο, ο μεταβατικός αρχηγός του κράτους Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ αναφέρθηκε στους τρεις θανάτους σε δύο περιστατικά την εβδομάδα αυτή στο Ντονέτσκ και στο Χάρκοβο και είπε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Γνωρίζετε όπως κι εμείς ποιος οργανώνει τις μαζικές διαμαρτυρίες στην ανατολική Ουκρανία – είναι πράκτορες του Κρεμλίνου που τις οργανώνουν και τις χρηματοδοτούν, που προκαλούν τις δολοφονίες ανθρώπων».

Ο Τουρτσίνοφ έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής στο ανατολικό τμήμα της χώρας έπειτα από την κατάληψη από τη Μόσχα της χερσονήσου της Κριμαίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν καλέσει το λαό στις κυρίως ρωσόφωνες πόλεις της βιομηχανικής ανατολικής Ουκρανίας να μην ανταποκριθούν στην παρακίνηση που πιθανόν θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία για να δικαιολογήσει την αποστολή στρατευμάτων.

Δύο νεκροί σε επεισόδια

Σημειώνεται ότι δύο άνθρωποι, ένας φιλορώσος ακτιβιστής και ένας διερχόμενος, σκοτώθηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ριζοσπαστών εθνικιστών και φιλορώσων ακτιβιστών, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι φιλορώσοι επιχείρησαν να μπουν σε ένα κτίριο όπου βρισκόταν μια ομάδα ανδρών για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι το βράδυ της Παρασκευής πυροβολούσαν εναντίον διαδηλωτών, πρόσθεσε η πηγή αυτή. Οι άνδρες που βρίσκονταν εντός του κτιρίου άνοιξαν πυρ αλλά η πηγή δεν διευκρίνισε εάν οι φιλορώσοι απάντησαν στα πυρά.

Μεταξύ των πέντε τραυματιών είναι και ένας αστυνομικός, η κατάσταση του οποίου κρίνεται σοβαρή.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, οι φιλορώσοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σβόμποντα, στο κέντρο της πόλης, δέχτηκαν πυρά από ένα αυτοκίνητο. Ορισμένοι από αυτούς ακολούθησαν το όχημα και ανέφεραν ότι οι επιβάτες του μπήκαν σε ένα κτίριο όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων και τα γραφεία μιας δεξιάς ριζοσπαστικής οργάνωσης που αποκαλείται «Πατριώτες της Ουκρανίας».

Όταν οι φιλορώσοι διαδηλωτές προσπάθησαν να μπουν δια τη βίας στο κτίριο, αυτοί που βρίσκονταν μέσα άνοιξαν πυρ.