Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα με τον επικεφαλής της ομάδας της Ουκρανίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, μία ημέρα πριν από την τελετή λήξης των αγώνων και τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας σχετικά με το κατά πόσον θα γίνει μέρος της Ρωσίας.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Βαλέριι Σούσκεβιτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετά τη συνάντηση πως ήταν "εις βάθος, μακρά και ουσιαστική", όμως αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Νωρίτερα σήμερα ο Σούσκεβιτς είχε δηλώσει πως θεωρεί ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία είναι παράνομο, απηχώντας τη θέση της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας και δυτικών χωρών.

"Όταν ένα δημοψήφισμα διεξάγεται σε πεδίο βολής, όταν ένα δημοψήφισμα συνοδεύεται από ξένα στρατεύματα στην επικράτεια μιας χώρας... για ποια νομιμότητα μιλάμε;" δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ο Σούσκεβιτς προς τους δημοσιογράφους στο ορεινό ολυμπιακό σύμπλεγμα κοντά στο Σότσι.

Είχε εκφράσει την ελπίδα ότι "οι συνέπειες αυτής της απολύτως παράνομης κατάστασης θα υλοποιηθούν".

Ο Σούσκεβιτς είχε πει πριν από τους αγώνες ότι η ομάδα του θα αποχωρούσε εάν κλιμακωνόταν η βία στην περιοχή. Σήμερα είπε πως η ομάδα της Ουκρανίας σκέπτεται κατά πόσον θα μποϊκοτάρει την τελετή λήξης ή θα τη χρησιμοποιήσει για να κάνει μια δήλωση υποστήριξης της ειρήνης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν απειλήσει να επιβάλουν κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης βίζας και του παγώματος περιουσιακών στοιχείων, αν η Κριμαία προχωρήσει με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το οποίο σύμφωνα με τη Δύση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σε μια δραματική κλιμάκωση πρωτόγνωρη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Φιλορωσικές δυνάμεις έχουν αναλάβει τον έλεγχο της Κριμαίας, μιας περιοχής της Ουκρανίας όπου η πλειονότητα είναι Ρώσοι, μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς από διαδηλωτές που είχαν εξοργιστεί με την απόφασή του να απορρίψει στενότερες σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.