Οι συριακές αρχές απελευθέρωσαν χθες το βράδυ περισσότερους από 260 πολιτικούς κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές, δήλωσε σήμερα ο Ράμι Αμπντελραχμάν, διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο έχει έδρα στο Λονδίνο.

Ο πρόεδρος της συριακής Ένωσης Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ότι οι συριακές "αρχές απελευθέρωσαν χθες το βράδυ συνολικά 260 πολιτικούς κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές, αλλά και 14 Κούρδους, σε μια χειρονομία που εντάσσεται στο πλαίσιο των υποσχέσεων που έδωσαν πρόσφατα για τη βελτίωση των πολιτικών ελευθεριών στη Συρία".

Ο πρόεδρος της Ένωσης Άμπντελ Καρίμ Ριχάουϊ κάλεσε επίσης τους σύρους αξιωματούχους να "φέρουν εις πέρας το μέτρο αυτό απελευθερώνοντας κι άλλους πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή".

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Εκατοντάδες σύροι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, φωνάζοντας συνθήματα για ελευθερία, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Τρεις νεαροί άντρες που κρατούσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος" ανέβηκαν στα ερείπια αγάλματος του εκλιπόντος προέδρου της Συρίας Χάφεζ αλ Άσαντ και πατέρα του νυν Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο έριξαν χθες οι διαδηλωτές.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες που διαμένουν στο Τάφας, κοντά στη Ντεράα, χιλιάδες άνθρωποι στο χωριό αυτό, οι οποίοι ακολουθούσαν τη νεκρώσιμη πομπή για τον ενταφιασμό ενός διαδηλωτή που έχασε χθες τη ζωή του, έκαψαν τα τοπικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ και ένα αστυνομικό τμήμα.

Το πλήθος, φωνάζοντας συνθήματα για ελευθερία, ακολουθούσε τη νεκρώσιμη πομπή για τον ενταφιασμό του Κάμαλ Μπαράνταν, ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε χθες στη Ντεράα.

Εξάλλου στο Facebook κυκλοφόρησε σήμερα αίτημα για "λαϊκή εξέγερση" σε όλες τις συριακές επαρχίες.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σήμερα από ελεύθερους σκοπευτές στην παραλιακή πόλη Λατάκια βορειοδυτικά της Δαμασκού, δήλωσε ένας σύρος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Καταδικάζει τη βία κατά των διαδηλωτών

Στο μεταξύ η ΕΕ καταδίκασε σήμερα έντονα τη "βάναυση" απάντηση των συριακών αρχών στις "νόμιμες διεκδικήσεις" των διαδηλωτών.

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δηλώνει "συγκλονισμένη" από "τη συνέχιση της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων" και καλεί το συριακό καθεστώς να "ικανοποιήσει τα αιτήματα και τις νόμιμες διεκδικήσεις του λαού μέσω του διαλόγου και των άμεσων πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων".