Έρευνες σε στεριά, αέρα και θάλασσα: Μία εβδομάδα έχει περάσει από την εξαφάνιση του Boeing 777 με τους 239 επιβαίνοντες και οι αρχές δεν έχουν ακόμη εντοπίσει ούτε ένα ίχνος από το αεροσκάφος.

Ωστόσο, τα σενάρια για την τύχη του είναι πάρα πολλά. Η βασικότερη θεωρεία είναι αυτή της αεροπειρατείας, μία υπόθεση που υιοθέτησε ο πρωθυπουργός της Μαλαισία Νατζίμπ Ραζάκ, δίχως ωστόσο να μιλήσει ευθέως για αυτό το ενδεχόμενο. Το μόνο που είπε με σιγουριά είναι ότι το επίκεντρο των ερευνών μετατοπίστηκε από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας προς στον Ινδικό Ωκεανό, σημειώνοντας ότι από την πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος, συμπεραίνεται ότι επρόκειτο για μια σκόπιμη ενέργεια από κάποιον που το οδήγησε πάνω από τη Μαλαισία.

Ακόμη μία υπόθεση που κυκλοφορεί ευρέως τις τελευταίες ώρες είναι ότι οι πιθανοί αεροπειρατές να κατόρθωσαν να πήραν τον έλεγχο του αεροσκάφους και να το προσγειώσουν σε κάποιο νησί της Ινδονησίας.

Για αυτό το λόγο έπειτα από τα όσα ακούστηκαν οι έρευνες  επεκτάθηκαν και προς τα νησιά Ανταμάν. Σύμφωνα με δύο πηγές που μίλησαν νωρίτερα στο Reuters, ενδείξεις που ελήφθησαν από στρατιωτικά ραντάρ και επιβεβαιώνονται από στοιχεία δορυφόρων, μαρτυρούν ότι ένα άγνωστο ίχνος που πιστεύεται ότι είναι το αεροσκάφος της Malaysian Airlines, συνέχισε να πετά απέναντι από τη χερσόνησο Μαλάι προς τις νήσους Ανταμάν.

Μάλιστα σε αυτό το πλαίσιο κάποια σενάρια που ακούστηκαν το Σάββατο έκαναν λόγο για τρομοκράτες που θα επιχειρούσαν να ρίξουν το γιγαντιαίο αεροσκάφος σε κατοικημένη περιοχή. Αυτό μάλιστα λέγεται πως θα μπορούσαν να το καταφέρουν κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των ραντάρ, κάτι που γίνεται σε πολύ χαμηλές πτήσεις.

Νωρίτερα το μεσημέρι αξιωματούχοι είπαν ότι πιθανότατα το Boeing να βρίσκεται στα σύνορα της Κίνας με το Κιργιστάν, σύμφωνα με τη Mirror.
Την ίδια ώρα ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο, να εμπλέκονται στην εξαφάνιση του αεροσκάφους οι ίδιοι οι πιλότοι, εάν κρίνει κάποιος και από τον τρόπο που απενεργοποιήθηκαν οι συσκευές εντοπισμού.

Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του κυβερνήτη του αεροσκάφους σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με έναν ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας, οι αστυνομικοί έφτασαν στο σπίτι του 53χρονου κυβερνήτη Ζάχαρι Άχμαντ Σαχ αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ για να παρουσιάσει τα νεότερα στοιχεία των ερευνών.