current views are: 2

16 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση06:44

Η Κριμαία «ψήφισε» Ρωσία- Τη Δευτέρα επίσημα η προσάρτηση

Η Κριμαία επέλεξε Ρωσία αντί Ουκρανίας με συντριπτική πλειοψηφία. Το κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον της χερσονήσου ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι οι κάτοικοι της χερσονήσου, σε ποσοστό πάνω από 95% επέλεξαν την προσάρτηση στη Μόσχα.

Δημοσίευση 06:44’
αρθρο-newpost

Η Κριμαία επέλεξε Ρωσία αντί Ουκρανίας με συντριπτική πλειοψηφία. Το κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον της χερσονήσου ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι οι κάτοικοι της χερσονήσου, σε ποσοστό πάνω από 95% επέλεξαν την προσάρτηση στη Μόσχα.

Η Κριμαία επέλεξε Ρωσία αντί Ουκρανίας με συντριπτική πλειοψηφία. Το κρίσιμο δημοψήφισμα για το μέλλον της χερσονήσου ολοκληρώθηκε χωρίς εντάσεις, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι οι κάτοικοι της χερσονήσου, σε ποσοστό πάνω από 95% επέλεξαν την προσάρτηση στη Μόσχα.

Πάνω από το 95% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. “Το 95,5% ψήφισε υπέρ της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία”, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της τοπικής εκλογικής επιτροπής Μιχάιλο Μαλίτσεφ μετά την καταμέτρηση άνω του 50% των ψήφων, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Χιλιάδες άνθρωποι κρατώντας σημαίες της Ρωσίας και της Κριμαίας κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Κριμαίας, Συμφερούπολη και της Σεβαστούπολης, έδρας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του exit poll που μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το 93% του 1,5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία, οι κάλπες της οποίας έκλεισαν στις 20:00, έφθασε το 80%.

“Επιστρέφουμε στην πατρίδα”

Η Κριμαία θα ζητήσει τη Δευτέρα επισήμως την ένωσή της με τη Ρωσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Σέργκι Αξιόνοφ στον λογαριασμό του στο Twitter.

“Το κοινοβούλιο της Κριμαίας θα συνέλθει αύριο σε έκτακτη συνεδρίαση για να εγκρίνει την επίσημη υποψηφιότητα για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία”, δήλωσε ο Αξιόνοφ.

“Επιστρέφουμε στην πατρίδα. Η Κριμαία πηγαίνει στη Ρωσία”, δήλωσε στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Λένιν της Συμφερούπολης, πριν τραγουδήσει, μαζί με το πλήθος και μία χορωδία τραγουδιστών με ναυτικές στολές των ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας τον ρωσικό εθνικό ύμνο.

Ο πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κοσταντίνοφ δήλωσε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 ότι η απάντηση της Μόσχας στο δημοψήφισμα θα είναι γρήγορη, “διότι πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός, δεν είναι μόνο ένα κριμαϊκό γεγονός, είναι ένα ρωσικό, ένα παγκόσμιο γεγονός”.

Ομπάμα – Πούτιν συμφώνησαν ότι… διαφωνούν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα ότι το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και εξέφρασε την ανησυχία του για την αποτυχία των αρχών του Κιέβου να εμποδίσουν τη βία κατά των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.

Τονίζοντας ότι το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι “ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν επέστησε την προσοχή στην ανικανότητα ή την απροθυμία των σημερινών αρχών στο Κίεβο να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη βία εκ μέρους εθνικιστικών και ριζοσπαστικών ομάδων που αποσταθεροποιούν την κατάσταση και τρομοκρατούν πολίτες, περιλαμβανομένου του ρωσόφωνου πληθυσμού”.

Ο ρώσος πρόεδρος πρότεινε την αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας εξαιτίας της βίας, την ευθύνη για την οποία οι αρχές της Ουκρανίας επιρρίπτουν σε φιλορωσικές ομάδες.

Το ρωσικό κοινοβούλιο έχει εξουσιοδοτήσει τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις για την προστασία των ρώσων συμπατριωτών στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι, παρά τις διαφορές τους, είναι αναγκαίο να συνεργασθούν για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

ΕΕ: Παράνομο το δημοψήφισμα

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το “παράνομο και αθέμιτο” , αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί τη Δευτέρα.

“Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί”, δηλώνουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν αύριο στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σύμφωνα με τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου.

Η απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 6 Μαρτίου προβλέπει την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων υπό μορφήν δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και μη χορήγησης αδειών εισόδου , εάν η Ρωσία δεν δεσμευθεί για την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης.

Οι πρεσβευτές των 28 στην ΕΕ θα συνέρχονταν για να καταρτίσουν κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών τους οποίους θα αφορούν οι κυρώσεις, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή. Τα ονόματα του καταλόγου δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών αύριο το πρωί στι 09.30 τοπική ώρα).

“Μία λύση στην κρίση δεν μπορεί να βρεθεί παρά με τη συνεργασία επί διπλωματικού σχεδίου, συνεργασία που θα περιλαμβάνει και απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η λύση αυτή “θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα , την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας”, επισημαίνουν.

“Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις ώστε να περιορισθούν στα επίπεδα που ίσχυαν προς της κρίσης και εντός των μόνιμων στρατοπέδων του, όπως επιτάσσουν οι ισχύουσες συμφωνίες”, αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Προειδοποιεί τη Ρωσία ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε σήμερα τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις τις ερχόμενες ημέρες και διεθνή απομόνωση που θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, καθώς η Ουάσινγκτον έχει θυμώσει με ένα δημοψήφισμα στην Κριμαία της Ουκρανίας που δεν έχει τη δύναμη να σταματήσει.

“Ασκούμε όση περισσότερη πίεση μπορούμε στους Ρώσους να κάνουν το σωστό”, είπε ο ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου Νταν Πφάιφερ καθώς οι ψηφοφόροι στην Κριμαία, υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων, αποφασίζουν αν θα αποσχιστούν από την Ουκρανία και θα ενταχθούν στη Ρωσία.

Καθώς το σημερινό δημοψήφισμα αναμένεται να προκρίνει την ένωση με τη Ρωσία μιας περιοχής όπου η πλειονότητα είναι Ρωσόφωνοι, μερικοί ρεπουμπλικάνοι επικριτές του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δείχνει αδυναμία στην κρίση της Ουκρανίας και είπαν πως τώρα είναι η ώρα για αποφασιστικότητα των ΗΠΑ.

Ο Πφάιφερ επέμεινε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και είπε πως η κυβέρνηση εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία, στη χειρότερη αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η φιλορωσική περιφερειακή κυβέρνηση της Κριμαίας προχώρησε με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρά τις απειλές των ΗΠΑ και της Ευρώπης εναντίον της Μόσχας.

“Μπορείτε να αναμένετε τον προσδιορισμό κυρώσεων τις ερχόμενες ημέρες”, δήλωσε ο Πφάιφερ στην εκπομπή του NBC Meet the Press, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει τα ονόματα των Ρώσων που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να τιμωρήσουν με την απαγόρευση χορήγησης βίζας και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων που ενέκρινε ο πρόεδρος την περασμένη εβδομάδα.

Ένταση και στο Ντόνετσκ

Ανησυχητικές εικόνες γενικής ανάφλεξης έρχονται, πάντως, τις τελευταίες ώρες από την Ουκρανία στη σκιά του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, όπου οι κάτοικοι αποφάσισαν με συντριπτικό ποσοστό την ένωση με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, φιλορώσοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας από τη Ρωσία να μεσολαβήσει ώστε να γίνει δημοψήφισμα και σε αυτή την περιοχή.

Διαδηλωτές ανέφεραν ότι η πόλη ήταν πάντα ρωσική και θα παραμείνει έτσι, ενώ ζητούν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εγγυηθεί τα δικαιώματα και την ελευθερία τους.

Μάλιστα, τα ουκρανικά μέσα αναφέρουν ότι ήδη κινήσεις ετοιμάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα τέλη του Απρίλη.

Στο Ντόνετσκ που και αυτό βρίσκεται στα σύνορα με την Ρωσία και όπου έχουν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις τις τελευταίες εβδομάδες, εξαγριωμένοι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της εισαγγελίας , αλλά και το αστυνομικό μέγαρο της πόλης, ενώ πολιόρκησαν και το κυβερνείο της περιοχής.

Οι διαδηλωτές προξένησαν ζημιές στα κτίριο και αντικατέστησαν την ουκρανική σημαία με τη ρωσική.


σχετικα αρθρα