Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία της Ουκρανίας συνάδει με το διεθνές δίκαιο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν δεσμεύτηκε να σεβαστεί την απόφαση της Κριμαίας, πρόσθεσε το Κρεμλίνο, καθώς οι κάτοικοι ψηφίζουν για το αν θα αποχωρήσουν από την Ουκρανία και θα ενταχθούν στη Ρωσία.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι ο Πούτιν χρησιμοποίησε το τηλεφώνημά του με τη Μέρκελ επίσης για να εκφράσει ανησυχία για μια κλιμάκωση της έντασης η οποία προκλήθηκε όπως είπε από ριζοσπαστικές οργανώσεις στις νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας "σε συμπαιγνία με τις αρχές του Κιέβου".

"Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η βούληση του πληθυσμού της χερσονήσου εφαρμόζεται σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο", ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Από την άλλη πλευρά, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πως θα πρέπει να σταλούν περισσότεροι παρατηρητές του Οργανισμού για τη Διάσκεψη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ένα σχέδιο που εκείνος καλωσόρισε, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Μέρκελ.

"Η καγκελάριος πρότεινε να διευρυνθεί άμεσα η υφιστάμενη παρουσία του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και να σταλεί ένας μεγαλύτερος αριθμός παρατηρητών σε καυτά σημεία, ιδίως στην ανατολική Ουκρανία", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ σε μια ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες.

"Ο ρώσος πρόεδρος είδε την πρωτοβουλία αυτή θετικά. Υποσχέθηκε ότι θα δώσει ανάλογες οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών (Σεργκέι) Λαβρόφ".