Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε σήμερα νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τού επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί το δημοψήφισμα που οργανώθηκε στην Κριμαία για την προσάρτησή της στη Ρωσία "παράνομο".

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα" αυτού του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Τζον Κέρι, ζητώντας παράλληλα από τη Ρωσία να υποστηρίξει τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει να εισαγάγει η Ουκρανία και αφορούν κυρίως την προστασία των μειονοτήτων. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε επίσης την επιστροφή των ρώσων στρατιωτών στις βάσεις του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν το διεξαγόμενο δημοψήφισμα παράνομο σύμφωνα με τον ουκρανικό νόμο", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

υπουργός Εξωτερικών ήταν σαφής ως προς το γεγονός ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να επιλυθεί παρά με διπλωματικά μέσα και ότι, τη στιγμή που η Ουκρανία θα λάβει τα αναγκαία πολιτικά μέτρα, η Ρωσία οφείλει να ενεργήσει από την πλευρά της για τη επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους και για την άμβλυνση των εντάσεων και των ανησυχιών για στρατιωτικές συγκρούσεις", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι εάν η Ρωσία έχει τη βούληση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την άμβλυνση της έντασης στην περιοχή, οφείλει να ανταποκριθεί αμέσως στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για την επιστροφή των στρατιωτών στις βάσεις τους. Οφείλει επίσης να σταματήσει τις στρατιωτικές προκλήσεις, κυρίως τις στρατιωτικές ασκήσεις στα ανατολικά και τα νότια σύνορα της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, κατά τη διάρκεια αυτής της τηλεφωνικής συνομιλίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από την πλευρά "από την Ουάσινγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί των αρχών του Κιέβου, ώστε να τις οδηγήσει να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για το τερματισμό των αυθαιρεσιών εις βάρος του ρωσόφωνου πληθυσμού".