Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας κήρυξε σήμερα την ανεξαρτησία της χερσονήσου της ανατολικής Ουκρανίας και ζήτησε την ένωσή της με τη Ρωσία.

Και οι 85 βουλευτές ενέκριναν ομόφωνα τις αποφάσεις αυτές, οι οποίες ήταν αναμενόμενες μετά τη μεγάλη νίκη των υποστηρικτών της ένωσης με τη Ρωσία στο δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες. Το κοινοβούλιο κήρυξε την εθνικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ουκρανικού κράτους επί του εδάφους της Κριμαίας.

 Ξεκάθαρο και αναμενόμενο ήταν πάντως το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στην χερσόνησο της Κριμαίας, μιας απόφασης που οδηγεί σε νέα όξυνση τις σχέσεις Δύσης-Μόσχας, αλλά και σε αβέβαιο αποτέλεσμα τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία, με μια «κερκόπορτα» αποσχιστικών τάσεων να ανοίγει διάπλατα.

Το ποσοστό που ξεπέρασε το 95% υπέρ της προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν άφησε περιθώριο αμφισβήτησης, ούτε καν έντασης, με την προσάρτηση να αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά σήμερα. Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, όμως, πυροδότησε ένα νέο ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ-Ε.Ε. και Ρωσίας

Διπλωματική ένταση

Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες δεν αναγνώρισαν το δημοψήφισμα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση το καταδίκασε επισήμως, χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο και αθέμιτο», αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, από την πλευρά του, είπε στον ομόλογό του, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν αργά το βράδυ της Κυριακής, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτουν το αποτέλεσμα, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Ο Ομπάμα είπε στον Πούτιν ότι η κρίση μπορεί ακόμη να επιλυθεί διπλωματικά, αλλά ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός θα πρέπει πρώτα να σταματήσει την «εισβολή» του στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η επικοινωνία διαμήνυσε στον αμερικανό ομόλογό του ότι το δημοψήφισμα είναι απολύτως σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, εκφράζοντας, παράλληλα, την ανησυχία του για την αποτυχία των αρχών του Κιέβου να εμποδίσουν τη βία κατά των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.

ΗΠΑ και Ρωσία δε φαίνονται διατεθειμένες να τραβήξουν υπερβολικά το σχοινί, αφού δεν συμφέρει καμία πλευρά μία ψυχροπολεμική κατάσταση, ενώ οι συνθήκες δεν ευνοούν μία τέτοια εξέλιξη.

«Παράθυρο» για νέες αποσχίσεις

Η ένταση σε πολιτικό επίπεδο, όμως, φαίνεται πως δεν θα είναι η μόνη, αφού η απόφαση των πολιτών της Κριμαίας αποτελεί πηγή έμπνευσης και άλλων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας.

Στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας,φιλορώσοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας, ζητώντας από τη Ρωσία και τον Πούτιν να μεσολαβήσει ώστε να γίνει δημοψήφισμα και εκεί. Ουκρανικά μέσα ανέφεραν ότι γίνονται ήδη κινήσεις για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα τέλη του Απρίλη.

Στο Ντόνετσκ, εξαγριωμένοι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της εισαγγελίας, αλλά και το αστυνομικό μέγαρο της πόλης, ενώ πολιόρκησαν και το κυβερνείο της περιοχής, αντικαθιστώντας την ουκρανική σημαία με τη ρωσική.

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει το Κρεμλίνο να μην... τολμήσει να σκεφτεί κίνηση προς την ανατολική και νότια Ουκρανία, προειδοποιώντας με ανάλογες απαντήσεις. 

Η ένταση για την Ουκρανία, πάντως, δεν τέλειωσε με το δημοψήφισμα. Τώρα αρχίζει.