Η απόλυτη ισχύς σημαίνει απόλυτη ευθύνη είναι η εκτίμηση πολιτικών αναλυτών στη Σερβία για τη νίκη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) στις χθεσινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση και τώρα θα είναι "γνωστή η διεύθυνση", η οποία θα δέχεται τις επικρίσεις για τις αποτυχίες ή τις επιδοκιμασίες για τις επιτυχίες, συμφώνησαν οι πολιτικοί αναλυτές στις μετεκλογικές εκτιμήσεις τους.

Τόνισαν ακόμη ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δίνουν στο SNS 154 έως 160 έδρες στη Σερβική Βουλή και ότι η κυριαρχία ενός κόμματος είναι αποθαρρυντική για την αντιπολίτευση.

Ο καθηγητής στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Τζόρτζε Παβίτσεβιτς δήλωσε πως το γεγονός ότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία δεν σημαίνει ότι δεν θα καλέσει κάποιο από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ώστε να έχει ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

"Μου φαίνεται ότι οι Σέρβοι αποφάσισαν να αναστείλουν τη δημοκρατία για κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι ακριβές ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιος θα έχει την πλήρη ευθύνη, αλλά και ότι κάποιος θα έχει τον πλήρη έλεγχο και η τωρινή κυβέρνηση τείνει προς τη χρησιμοποίηση αυτών των διαφορετικών ελεγκτικών μηχανισμών" είπε ο κ. Παβίτσεβιτς.

Τις εκλογές σχολίασε και ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Μάικλ Κίρμπι, τονίζοντας ότι οι ψηφοφόροι με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών, από τη νέα κυβέρνηση αναμένουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

"Ήταν πολύ ενδιαφέρουσες εκλογές και είμαι πεπεισμένος ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και το SNS είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι. Πάντα είμαι ικανοποιημένος να βλέπω δημοκρατική διαδικασία σε εξέλιξη. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τρόπο με τον οποίο θα συγκροτηθεί" είπε ο κ. Κίρμπι.

Απαντώντας στην ερώτηση τι περιμένει από τη μελλοντική κυβέρνηση, ο Αμερικανός πρέσβης είπε, σύμφωνα με το σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό B92, ότι ο κ. Βούτσιτς γνωρίζει ότι πρέπει να υλοποιήσει δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ότι είναι ένα από τα θέματα που αναμένουν οι πολυάριθμοι ψηφοφόροι στη Σερβία.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σερβία αποδεικνύουν ότι οι πολίτες στήριξαν ευρέως την τωρινή πολιτική της κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο πρέσβης της Σλοβενίας στο Βελιγράδι, Φραντς Μπουτ.

Ο Σλοβένος πρέσβης σημείωσε ότι το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας μαζί πέτυχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την εκλογική αναμέτρηση πριν από δύο χρόνια.

Αυτό, είπε ο κ. Μπουτ δείχνει ότι οι πολίτες έχουν εμπιστοσύνη αλλά και μεγάλες προσδοκίες, αναμένουν αποτελέσματα που θα επιφέρουν οικονομική ανάκαμψη και κοινωνική ανάπτυξη στη Σερβία.

"Με 157 βουλευτές, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα μπορούν να κάνουν όσα ανήγγειλαν. Αν το σύνθημά τους ήταν 'Με τη δύναμή μας στις μεταρρυθμίσεις' τώρα έχουν τους βουλευτές για να τις υλοποιήσουν" τόνισε ο οικονομικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του περιοδικού NIN, Μίλαν Τσούλιμπρκ.

Εξέφρασε την ελπίδα η κοινή γνώμη γρήγορα να ακούσει για τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται, τονίζοντας ότι πρώτη αποστολή της κυβέρνησης θα είναι αναθεώρηση του προϋπολογισμού, επειδή όπως ανέφερε τα έσοδα είναι υπερκτιμημένα.

Ένα από κεντρικά προβλήματα, με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη κυβέρνηση είναι η επίλυση του προβλήματος 150 επιχειρήσεων υπό αναδιάρθρωση, στις οποίες εργάζονται 100.000 άνθρωποι και το καθεστώς τους πρέπει να διευθετηθεί έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους, υπογράμμισε.

 Ο αναπληρωτής διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μίλαντιν Κοβάτσεβιτς ανέφερε ότι τέσσερα ήταν τα χαρακτηριστικά των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στη Σερβία. Το πρώτο ήταν ότι ένας συνδυασμός πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία, το δεύτερο ότι καταγράφηκε η μικρότερη προσέλευση ψηφοφόρων μετά το 2000, το τρίτο ότι υπήρξε διασπορά ψήφων και το τέταρτο ότι οι δημοσκοπήσεις είχαν υποτιμήσει το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) και είχαν εμφανίσει μεγαλύτερα ποσοστά για το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα (DS) και το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS).

Χαρακτηρίζοντας την οικονομική κατάσταση στη χώρα πολύ δύσκολη, ο κ. Κοβάτσεβιτς σημείωσε ότι είναι αναγκαίοι άνθρωποι που μπορούν να διαχειριστούν κρίσεις και ότι πρέπει όλο το δυναμικό να αξιοποιηθεί για την επίτευξη ενός στόχου, την εξασφάλιση ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης.