Στην Τουρκία την ώρα που ο πρωθυπουργός της καμαρώνει για το οικονομικό θαύμα που οδήγησε τη χώρα του και λοιδορεί την Ελλάδα, αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για ένα ανάλγητο κράτος στο οποίο ένας νεφροπαθείς πατέρας αναγκάζεται να παντρέψει την ανήλικη κόρη του ,μόλις 14 ετών, για να πληρώσει ο γαμπρός το λογαριασμό ρεύματος και να μην τους πάρουν το σπίτι για το χρέος.

Ο δυστυχής πατέρας, όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα «τουρκικά νέα», βρίσκεται σε πλήρη απόγνωση και είναι αποφασισμένος να «θυσιάσει» την κόρη του. Διαφορετικά θα βρεθούν στο δρόμο, χωρίς σπίτι, αυτός και τα άλλα του τέσσερα παιδιά. Το ίδιο είχε πράξει και πριν από χρόνια.

Αυτό είναι το περιβόητο κοινωνικό κράτος του Ταγίπ Ερντογάν...

Συγκεκριμένα στην Σανλιούρφα ,πατέρας 6 παιδιών Χαμέτ Αγί, λόγω ασθένειας σε καρδιά και νεφρό αδυνατεί να εργαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Χρωστάει 8.000 τουρκικές λίρες στο ρεύμα. Το χρέος αυτό θα το ξεπληρώσει ο άντρας που ζήτησε να παντρευτεί τη 14χρονη κόρη του, την Γκιουλέρ. Ο λογαριασμός στο ηλεκτρικό ρεύμα, αν κάνουμε τη μετατροπή νομίσματος, δεν είναι πάνω από 2590 ευρώ...

Ο συγκεκριμένος πατέρας Χαμέτ Αγί είχε παντρέψει και την άλλη του κόρη 13 ετών ,τη Ναμπιχά, (!) για χρέος 4.000 λιρών.

«Τώρα είμαι υποχρεωμένος να παντρέψω έναντι των χρημάτων του başlık parası (γαμπρός) τη δεύτερη κόρη μου . Διαφορετικά θα χάσουμε το σπίτι μας που είναι δυο δωμάτια»

Ο κάτοικος της συνοικίας Γεσίλντιρέκ Χαμέτ Αγί, πριν από πέντε χρόνια σταμάτησε να δουλεύει από ασθένεια σε καρδιά και νεφρό. Όταν εργάζονταν παλαιοτέρα στις οικοδομές τον, έβρισκε μεροκάματο αλλά όχι ένσημα. Όταν του αφαιρέθηκε το ένα νεφρό και άρχισε να κάνει αιμοκάθαρση δεν μπόρεσε ούτε να σκεφτεί για σύνταξη λόγω αναπηρίας.

«Προσπαθούμε να χορτάσουμε την κοιλιά μας με την βοήθεια των γειτόνων μας. Επειδή είμαι άρρωστος κανένας δεν ενδιαφέρεται για εμάς. Δεν έχω λεφτά να αγοράσω τα φάρμακα μου. Προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με τα χαρτιά και τα παλιοσίδερα που συγκεντρώνουν η σύζυγος και τα παιδιά μου», είπε ο Χαμέτ Αγί.

Η 14χρονη Γκιουλέρ Αγί λέει ότι υπήρξε μάρτυρας του γάμου της αδερφής της με κάποιον που δεν γνώριζε καθόλου, μόνο για να καλυφθεί το χρέος του ρεύματος και προσθέτει πως δεν θέλει να έχει την ίδια μοίρα και αυτή. Δηλώνει πως στην περίπτωση που την παντρέψουν θα αυτοκτονήσει: «Είμαι και εγώ άνθρωπος και δεν θέλω να μαυρίσει η ζωή μου λόγω ενός λογαριασμού. Δεν θέλω μια δυστυχισμένη ζωή σαν την αδερφή μου. Θέλω να γίνω δασκάλα. Αλλά με απομάκρυναν από το σχολείο και τώρα θέλουν να με παντρέψουν για να πληρωθεί το χρέος. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα πιω δηλητήριο και θα αυτοκτονήσω» ανέφερε η 14χρονη.

Η μητέρα-Ζεχρά Αγί με δάκρυα στα μάτια περιγράφει πως καθώς είναι φτωχοί αν δεν πληρωθεί το χρέος θα τους πάρουν το σπίτι. « Ο άντρας μου είναι άρρωστος. Κανένας δεν μας φροντίζει. Πάντρεψα την μια την κόρη μου επειδή εξαναγκάστηκα. Δεν μπορούσαμε να χάσουμε το σπίτι μας. Κανένας δεν πουλάει το παιδί του. Με τα χαρτιά και τα παλιοσίδερα που μαζεύουμε το ρεύμα δεν πληρώνεται. Πάντρεψα την μια την κόρη μου λόγω χρέους. Αντί να παίζει με τις κούκλες τώρα παίζει με το δικό της το μωρό. Ένεκα αυτού του γάμου η ζωή της έγινε εφιάλτης. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι για να πληρώσουμε και πάλι το χρέος να παντρέψουμε την άλλη μας κόρη . Καθημερινά έρχονται προξενητάδες και χτυπούν την πόρτα μας, δυστυχώς η ζωή του κοριτσιού μου είναι συνδεδεμένη με αυτό το χρέος».