Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει υψηλού επιπέδου διάλογο με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, παρόμοιο με εκείνο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο κ. Έριαβετς τόνισε την ανάγκη συνταγματικών αλλαγών στη Βοσνία, η οποία θα τερματίσει το πολιτικό αδιέξοδο και πρόσθεσε ότι πρέπει να συγκροτηθεί μία ομάδα δράσης "task force" για να προετοιμάσει και να εναρμονίσει τις μεταρρυθμίσεις στις δύο οντότητες της χώρας.

Η ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον με την οποία έληξε ο πόλεμος δεν επιτρέπει στη χώρα να λειτουργήσει αποτελεσματικά, γι' αυτό χρειάζεται νέο Σύνταγμα. Οικονομική βοήθεια και κίνητρα για τους νέους πρέπει επίσης να διασφαλιστούν, υπογράμμισε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Ο Καρλ Έριαβετς θα παρουσιάσει την επιστολή που απέστειλε στην ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Άστον, με προτάσεις για τη σημερινή συνάντηση, στην οποία, όπως είπε, "η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια κατάλληλη διαδικασία για την αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη".

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την προσδοκία να υπάρξει θετική απάντηση στην επιστολή του. "Άκουσα ότι η επιστολή έτυχε καλής υποδοχής στις Βρυξέλλες, στη Γαλλία και στη Γερμανία" ανέφερε ο κ. Έριαβετς.

Στην επιστολή του προς την Κάθριν Άστον -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι οι μαζικές διαδηλώσεις στη Βοσνία πρέπει να εκληφθούν ως μήνυμα και ευκαιρία ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στην υπέρβαση της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα.