Μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το Προοδευτικό Κόμμα στη Σερβία

Μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το Προοδευτικό Κόμμα στη Σερβία

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Σερβίας ανακοίνωσε τα επίσημα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που αντιπροσωπεύουν το 99,44% των ψήφων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς έλαβε 48,34% και καταλαμβάνει τις 158 από τις 250 έδρες της σερβικής βουλής.

Ο πολιτικός συνδυασμός των Σοσιαλιστών (SPS-PUPS-JS) του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς έλαβε 13,51% και 44 έδρες. Το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) έλαβε 6,04% και 19 έδρες ενώ το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα (NDS) που ίδρυσε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς έλαβε 5,71% και 18 έδρες. Κανένα άλλο κόμμα δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή.

Στο σερβικό κοινοβούλιο ωστόσο θα εκπροσωπηθούν και μειονότητες για τους πολιτικούς συνδυασμούς των οποίων δεν ισχύει κανένα όριο στην κατανομή των εδρών. Έτσι, η Ένωση Μαγυάρων της Βοϊβοντίνας (SVM) που έλαβε 2,11% εκλέγει έξι βουλευτές, το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) που εκπροσωπεί τους Μουσουλμάνους του Σαντζάκ με ποσοστό 0,95% εκλέγει τρεις βουλευτές και η Δημοκρατική Δράση (PDD) των Αλβανών της νότιας Σερβίας με 0,68% καταλαμβάνει δύο έδρες.

Η καταμέτρηση των ψήφων από το Κόσοβο και το Εξωτερικό δεν έχει ολοκληρωθεί ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στη κατανομή των εδρών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο