Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Λιθουανίας κατηγόρησε σήμερα έναν Ρώσο διπλωμάτη για κατασκοπεία, υποστηρίζοντας ότι αποπειράθηκε να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες κατά την διάρκεια της προεδρίας του κράτους αυτού της Βαλτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρυσι.

Η κατηγορία αυτή διατυπώθηκε εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Βίλνιους, καθώς η λιθουανική κυβέρνηση παρακολουθεί με εντεινόμενη νευρικότητα τις ρωσικές κινήσεις στην Ουκρανία.

Στην απολογιστική της έκθεση για το 2013 η διεύθυνση κρατικής ασφαλείας της Λιθουανίας υποστήριξε πως ο Ρώσος διπλωμάτης επιδίωξε να στρατολογήσει έναν Λιθουανό δημόσιο λειτουργό με σκοπό να αποκτήσει «απόρρητες και κατ' άλλους τρόπους ευαίσθητες» πληροφορίες σχετικά με τη λιθουανική προεδρία στην ΕΕ.

«Προσφέρθηκε ένα χρηματικό αντίτιμο για τις πληροφορίες» αυτές, σύμφωνα με την ίδια λιθουανική κρατική υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η Ρωσία φέρεται να υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις Λιθουανών διπλωματών και να τις αναρτούσε στον ιστότοπο YouTube αλλά και να διέδιδε λογισμικό παρακολούθησης μέσω μολυσμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φορητών μνημών USB και CD.

Ο εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λιθουανία Αλεξάντρ Ιβανόφ δήλωσε ότι η πολιτική της ρωσικής διπλωματίας είναι να μη σχολιάζει θέματα που άπτονται των υπηρεσιών πληροφοριών. Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως ο διπλωμάτης —ο οποίος δεν κατονομάζεται στην έκθεση— εργάζεται ακόμη στην πρεσβεία.

«Δεν έχουμε λάβει καμιά επίσημη ειδοποίηση [από τις αρχές της Λιθουανίας] για τις δραστηριότητες συγκεκριμένων προσώπων» τα οποία εργάζονται στην ρωσική διπλωματική αποστολή, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας δεν θέλησε να σχολιάσει το ζήτημα προς το παρόν.