Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αποδείξει ότι είναι σοβαρό όσον αφορά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την απελευθέρωση της τέταρτης και τελευταίας ομάδας παλαιστίνιων κρατούμενων, βάσει της δέσμευσής του τον Ιούλιο του 2013.

Τότε είχαν ξεκινήσει και πάλι οι άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ, υπό την αιγίδα του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι. Στόχος των διαπραγματεύσεων αυτών είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια «συμφωνία-πλαίσιο» που θα καθορίζει τις αδρές γραμμές μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αλλά και να πειστούν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να συνεχίσουν τις συνομιλίες μετά την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Απριλίου.

Αυτή «η συμφωνία-πλαίσιο» θα καθορίζει τις βασικές γραμμές μιας τελικής ρύθμισης των κύριων ζητημάτων: των συνόρων, των εβραϊκών οικισμών, της ασφάλειας, του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ και των παλαιστίνιων προσφύγων.

Η απελευθέρωση των παλαιστίνιων κρατούμενων ως τις 29 Μαρτίου, όπως προβλέπεται, «θα δώσει μια ισχυρή ένδειξη για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί την ειρηνευτική διαδικασία», υπογράμμισε ο Αμπάς.

Εξάλλου ο παλαιστίνιος πρόεδρος σημείωσε ότι θα χαιρέτιζε μια λύση του Μεσανατολικού βάσει των συνόρων του 1967 για το παλαιστινιακό κράτος.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για τις αμερικανικές προτάσεις, οι οποίες εκτιμούν ότι απομακρύνονται πολύ από το διεθνές δίκαιο, ενώ αρνούνται να «αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος» και τη διατήρηση των ισραηλινών στρατευμάτων στο παλαιστινιακό έδαφος – δύο απαιτήσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τις οποίες χαρακτηρίζουν υπερβολικές.

Σήμερα ο Αμπάς αναφέρθηκε στη διαφωνία αυτή υπενθυμίζοντας ότι «το 1993 αναγνωρίσαμε το κράτος του Ισραήλ», αναφερόμενος στις συμφωνίες του Όσλο οι οποίες στη συνέχεια απέτυχαν.

Χθες Κυριακή, έπειτα από μια συνάντηση μεταξύ του Κέρι και του Αμπάς, ένας αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει ότι ο αμερικανός υπουργός κάλεσε τον παλαιστίνιο πρόεδρο να ενεργήσει για να μειωθούν οι τεράστιες διαφορές με το Ισραήλ.

Ο ίδιος ο Κέρι είχε παραδεχθεί την Τετάρτη ότι δεν «έχει δει ποτέ» ένα τέτοιο επίπεδο δυσπιστίας μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ είχε προσθέσει ότι μια ειρηνευτική συμφωνία, αν και παραμένει «πιθανή», είναι «δύσκολο» να επιτευχθεί.

Στο μεταξύ χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στη Δυτική Όχθη για να υποστηρίξουν τον Αμπάς.

Οι διαδηλωτές ήταν 5.000 στη Νάμπλους, περίπου 1.500 στη Ραμάλα και περισσότεροι από χίλιοι στη Χεβρώνα και κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και σημαίες της Φάταχ, του κινήματος του Αμπάς καθώς και φωτογραφίες του παλαιστίνιου προέδρου και του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ και φώναζαν συνθήματα «Είμαστε μαζί σου, πρόεδρε».