Σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας προχωρά και επίσημα η Ρωσία, όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Δευτέρας. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα στο οποίο αναγνωρίζεται το χθεσινό δημοψήφισμα.

Το διάταγμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, φαίνεται πως αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το διάταγμα, που τέθηκε σε ισχύ άμεσα, αναφέρει ότι η Μόσχα αναγνωρίζει τη χερσόνησο ως ανεξάρτητο κράτος βάσει της «βούλησης του λαού της Κριμαίας».

Το κοινοβούλιο της Κριμαίας πρότεινε και επίσημα η Ρωσία να «κάνει δεκτή την Δημοκρατία της Κριμαίας ως νέο μέλος (της Ρωσικής Ομοσπονδίας) με το καθεστώς της δημοκρατίας».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί μια προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών.

Σημειώνεται πως αύριο πρόκειται να κάνει διάγγελμα αύριο στα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας όπου αναμένεται να ζητήσει να προχωρήσουν σε άμεσες ενέργειες ώστε να επικυρωθεί η απόφαση των κατοίκων της Κριμαίας και να προχωρήσει η ένωση της χερσονήσου με την υπόλοιπη ρωσική επικράτεια.

Δεν αποκλείει στρατιωτική απάντηση ο Γιατσενιούκ

Από την πλευρά του, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ, μιλώντας στο CNBC, είπε ότι δεν θα επιθυμούσε να δώσει μία στρατιωτική απάντηση στον Πούτιν, αλλά δεν απέκλεισε πλήρως το ενδεχόμενο.

«Έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι στρατιωτική. Όπως οι Ρώσοι ξεκίνησαν την στρατιωτική εισβολή, η απάντηση θα έπρεπε να είναι επίσης στρατιωτική. έτσι δεν είναι;», είπε χαρακτηριστικά ο Γιατσένιουκ.

«Η δεύτερη επιλογή είναι διπλωματική. Παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι εξαπέλυσαν στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, εμείς μπορούμε να διαπραγματευθούμε και να προσπαθήσουμε να βρούμε μία διπλωματική λύση», πρόσθεσε.

«Υποστηρίζω τη στρατιωτική επιλογή; Όχι», τόνισε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, συνεχίζοντας «υποστηρίζει κάποιος άλλος στον κόσμο -με εξαίρεση τη Ρωσία- την στρατιωτική επιλογή; Όχι», σημείωσε.

Άλλωστε, νωρίτερα τη Δευτέρα το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε προεδρικό διάταγμα για μερική επιστράτευση 40.000 εφέδρων, προκειμένου να αντιμετωπίσει «την ανάμιξη της Ρωσίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας» και να αυξήσει τη στρατιωτική δύναμη της χώρας ενώπιον της ανάληψης του ελέγχου της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Κυρώσεις προς τη Ρωσία από ΕΕ - ΗΠΑ

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αυξάνουν τις διπλωματικές πιέσεις στη Ρωσία, στον απόηχο του δημοψηφίσματος, ενώ επιβλήθηκαν κυρώσεις προς αξιωματούχους της Μόσχας.

Κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδίκασαν τη διεξαγωγή του «παράνομου» δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, τονίζοντας ότι αποτελεί «σαφή παραβίαση του Ουκρανικού Συντάγματος».

«Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ούτε το παράνομο δημοψήφισμα ούτε το αποτέλεσμά του», υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη υπό συνθήκες εκφοβισμού των πολιτών και των δημοσιογράφων και με την παρουσία ένοπλων στρατιωτών.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι παρεμποδίζεται η πρόσβαση των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και του ΟΑΣΕ στην Κριμαία, οι οποίοι προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση της Ουκρανίας. «Η ΕΕ αποδοκιμάζει τις περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις, οι οποίες παραβιάζουν σαφώς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», αναφέρεται στα συμπεράσματα.

Συνεχίζοντας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπενθυμίζουν ότι στις 6 Μαρτίου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κάλεσαν την Ουκρανία και τη Ρωσία να ξεκινήσουν μεταξύ τους διαπραγματεύσεις. Όπως σημειώνουν, το Συμβούλιο αποφάσισε, «ελλείψει αποτελέσματος», να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων στην Ουκρανία και στη Ρωσία που θεωρούνται υπεύθυνα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και των οποίων οι ενέργειες υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων αυτών.

Εξάλλου, στα συμπεράσματα του Συμβουλίου επισημαίνεται ότι η ΕΕ παραμένει πρόθυμη να διευκολύνει το διάλογο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ καλούν τη Μόσχα να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και να αποσύρει αμέσως τις στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία, να αρχίσει απευθείας συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ουκρανίας για να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων και να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι περαιτέρω αποσταθεροποιητικές κινήσεις της Ρωσίας θα έχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες στις σχέσεις της με την ΕΕ και η Μόσχα καλείται να επιστρέψει στη χάραξη μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, αντί της περαιτέρω διπλωματικής και οικονομικής απομόνωσής της.

Νωρίτερα, και οι ΗΠΑ οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε ακόμη 11 άτομα για την επέμβαση στη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις εναντίον επτά Ρώσων και τεσσάρων Ουκρανών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται δύο σύμβουλοι του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Βάσει των κυρώσεων αυτών παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των 11 αυτών προσώπων, ενώ απαγορεύεται και η είσοδός τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις περιλαμβάνονται ο Βλάντισλαβ Σούρκοφ και ο Σεργκέι Γκλάζιεφ, σύμβουλοι του Πούτιν, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, η πρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, αλλά και βουλευτές της Δούμας.

Από την ουκρανική πλευρά κυρώσεις επιβλήθηκαν στον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, στον πρόεδρο της βουλής της Κριμαίας Βλαντίμιρ Κονσταντίνοφ, στον Γιανουκόβιτς και σε έναν σύμβουλό του.