Η κυβέρνηση του Καναδά πρόκειται να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις σε αξιωματούχους της Ρωσίας και της Κριμαίας λόγω των «παράνομων, επικίνδυνων και μονομερών ενεργειών του καθεστώτος Πούτιν στην Κριμαία το σαββατοκύριακο», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Στίβεν Χάρπερ.

«Σήμερα, για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση ανακοινώνει... περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε διάφορους ανώτερους αξιωματούχους στη Ρωσία και (...) στην Κριμαία», είπε ο Χάρπερ στους δημοσιογράφους υποδεχόμενος τον πρεσβευτή της Ουκρανίας και ενόψει της επίσκεψής του στο Κίεβο το ερχόμενο Σάββατο, 22η Μαρτίου.

«Είναι ισχυρή πεποίθησή μου ότι πρέπει να συνεχίσουμε την πίεση και πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις και να λάβουμε σθεναρά μέτρα για να αποθαρρύνουμε αυτή τη συμπεριφορά. Αυτό που έκανε το καθεστώς Πούτιν δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και δεν θα γίνει ποτέ ανεκτό», υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Χθες βράδυ ο Χάρπερ είχε καταστήσει σαφές ότι «δεν αναγνωρίζει» τη διεξαγωγή ούτε το αποτέλεσμα του «λεγόμενου δημοψηφίσματος» στην Κριμαία για την απόσχιση της χερσονήσου από την Ουκρανία και την προσάρτησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία έγινε «υπό μια παράνομη στρατιωτική κατοχή».

«Το δημοψήφισμα αυτό είναι παράνομο», είχε πει ο Χάρπερ, προσθέτοντας ότι η «οποιαδήποτε λύση στην κρίση πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, καθώς και το Σύνταγμα της Ουκρανίας».