Απόπειρα σαμποτάζ στον πυρηνικό σταθμό του Αράκ καταγγέλλει το Ιράν.

Σύμφωνα με τον Ασγάρ Ζαριάν, αντιπρόεδρο της Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, αρμόδιο, για την πυρηνική ασφάλεια, υπήρξε προσπάθεια παρέμβασης στη λειτουργία των αντλιών του αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό.

Όπως είπε «οι επιθεωρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις αναφέρουν ότι σε ορισμένες αντλίες... του προγράμματος IR-40 του Αράκ υπήρξε μηχανική παρέμβαση σε μια προσπάθεια να υπάρξουν προβλήματα στη λειτουργία του σταθμού», δήλωσε ο Ζαριάν χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ωστόσο όπως δήλωσε, το συμβάν αυτό αποτελεί μία από τις πολλές επιθέσεις του είδους που απετράπησαν τους τελευταίους μήνες.

Ο Ζαριάν δεν κατονόμασε τους στόχους των άλλων επιθέσεων και δεν σχολίασε ποιοι θα μπορούσαν να βρίσκονται πίσω από αυτές.

Το Ιράν έχει στο παρελθόν κατηγορήσει επανειλημμένα τις μυστικές υπηρεσίες κρατών της Δύσης και του Ισραήλ ότι έχουν αποπειραθεί να κάνουν δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού του προγράμματος, το οποίο η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Έχει επίσης κατηγορήσει τις μυστικές υπηρεσίες δυτικών δυνάμεων και του Ισραήλ για δολοφονίες Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων.

Σημειώνεται ότι έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε ότι δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί στο σταθμό του Αράκ αρκετά σημαντικά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων των αντλιών για την ψύξη των αντιδραστήρων.