Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Στο «φουλ» είναι οι μηχανές της Μόσχας για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας, αφού παρά τις κυρώσεις και τις απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρά απτόητος, αφού κρύβει άσους στο μανίκι.

Την ώρα που Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες επέβαλλαν κυρώσεις σε, συνολικά, 32 Ρώσους και Ουκρανούς, το Κρεμλίνο αναγνώριζε την Κριμαία. Όλα αυτά συνέβησαν λίγες ώρες πριν, ο Πούτιν απευθύνει διάγγελμα προς τα δύο σώματα της ρωσικής εθνοσυνέλευσης (13:00 ώρα Ελλάδας) με το οποίο θα επισπεύσει τις διαδικασίες προσάρτησης τις χερσονήσου.

Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ μίλησαν, χθες, επίσης για διεθνή απομόνωση της Μόσχας, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, όμως ο ρώσος πρόεδρος δεν πτοείται αφού γνωρίζει πως ΗΠΑ και Ευρώπη φοβούνται τα οικονομικά αντίποινα που μπορεί να κάνει πράξη. Η Ρωσία ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο εξήγαγε αργό πετρέλαιο, καύσιμα και φυσικό αέριο σε Ε.Ε. και Ηνωμένες Πολιτείες το 2012  συνολικής αξίας 160 δισ. δολαρίων.  

Εάν το Κρεμλίνο κλείσει τη στρόφιγγα, μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, όμως, το τίμημα για τους ευρωπαίους καταναλωτές θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Παράλληλα, η Ε.Ε. λαμβάνει το 1/3 του ρωσικού φυσικού αερίου, με τη Γερμανία να είναι ο μεγαλύτερος «πελάτης» με εισαγωγές, αξίας περίπου, 30 δισ. ευρώ το χρόνο. 

Η ρωσική πλευρά έχει ενεργοποιήσει άλλο ένα «όπλο» απέναντι στις ΗΠΑ. Περίπου 105 δισεκατομμύρια, σε αμερικανικά ομόλογα και τίτλους, «φυγαδεύτηκαν» εκτός Ηνωμένων Πολιτειών έως την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τη Fed. 

To πρακτορείο Βloomberg εκτίμησε ότι επρόκειτο για ρωσικούς τίτλους που απομακρύνθηκαν για να μην μπλοκαριστούν από ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης Μόσχας-Ουάσινγκτον. Κάτι παρόμοιο είχε σημειωθεί ξανά το 1957 όταν η Ρωσία είχε προχωρήσει σε παρόμοια κίνηση για να αποφύγει κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουγγαρία.

Με τα παραπάνω δεδομένα, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί οι κυρώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων χαρακτηρίζονται «ανίσχυρες». Στον Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επιβλήθηκαν, όπως και σε στενούς του συνεργάτες, ενώ ο ήπιος χαρακτήρας τους ενισχύει την άποψη αναλυτών που υποστηρίζουν ότι η Κριμαία θεωρείται χαμένο παιχνίδι για τους αντιπάλους της Μόσχας.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν μελλοντικά περαιτέρω κυρώσεις σε ρώσους αξιωματούχους λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της «εισβολής της Ρωσίας στην Κριμαία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ. 

Όμως το ενδεχόμενο από τη βούληση και την κίνηση απέχει πολύ σε αυτό το ψυχροπολεμικού τύπου «σκάκι» των υπερδυνάμεων.