Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα προχωρήσει σε μέτρα κατά της Ρωσίας στον απόηχο των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση αφότου ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν επέλεξε να αναγνωρίσει την περιοχή της Κριμαίας ως ανεξάρτητο κράτος μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής όπου η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της χερσονήσου τάχθηκε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. 

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Κριμαίας , μια κίνηση που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» ανέφερε ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών. 

«Η Ιαπωνία θα αναστείλει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις διευκολύνσεις στην έκδοση βίζας και στο πλαίσιο των μέτρων δεν θα ξεκινήσει τις προγραμματισμένες συζητήσεις για νέες επενδύσεις και θα παγώσει τη συμφωνία σχετικά με τις εδαφικές διαφορές στις νήσους Κουρίλες που αποτρέπει επικίνδυνες στρατιωτικές δραστηριότητες», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. 

Το Τόκιο «σκέφτεται ασφαλώς και άλλες κυρώσεις» συμπλήρωσε η ανακοίνωση του ιαπωνικού ΥΠΕΞ , χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.