Η φιλο-δυτική ηγεσία της Ουκρανίας δεν θα επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, σε μία έκκληση που σύμφωνα με το Ρόιτερς αποσκοπεί να καθησυχάσει τους ρωσόφωνους πολίτες της χώρας. 

"Το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ημερήσια διάταξη", είπε ο Γιατσενιούκ σε τηλεοπτική του ομιλία στα ρωσικά. Ο ίδιος είπε ότι οι αρχές είναι αποφασισμένες να αφοπλίσουν όλες τις ένοπλες οργανώσεις στη χώρα, ανεξάρτητα από τους στόχους τους, ύστερα από τις ένοπλες συγκρούσεις στο Κίεβο νωρίτερα αυτό το χρόνο και τις πρόσφατες ταραχές στις ανατολικές πόλεις. 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες Δευτέρα διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την περιοχή της Κριμαίας ως ανεξάρτητο κράτος, λίγη ώρα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΕΕ και τις ΗΠΑ σε ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους. 

Στο διάταγμα αναφέρεται ότι η αναγνώριση της Κριμαίας ως ανεξάρτητου κράτους βασίζεται στην "βούληση του λαού της Κριμαίας". 

Η Ρωσία κατηγορεί την νέα ηγεσία του Κιέβου ότι ακολουθεί αντι-ρωσική πολιτική και υποστηρίζει ότι διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπίζεται τους ρωσόφωνους κατοίκους των ανατολικών και νοτίων περιοχών.