Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε σήμερα έναν αξιωματικό της αστυνομίας σε δεκαετή ποινή κάθειρξης για το θάνατο, πέρυσι, 37 μελών και υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σύμφωνα με δικαστικές πηγές και όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον αντισυνταγματάρχη Αμρ Φαρούκ, υποδιοικητή στο αστυνομικό τμήμα της Ηλιούπολης, ενός προαστίου της πρωτεύουσας, σε δέκα χρόνια κάθειρξη με καταναγκαστικά έργα κρίνοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονία.

Σε τρεις άλλους αστυνομικούς επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης ενός χρόνου με αναστολή για ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση και εγκληματική αμέλεια.

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει τότε ότι τα θύματα έχασαν τη ζωή τους όταν αποπειράθηκαν να αποδράσουν από τη φυλακή όπου κρατούνταν προσθέτοντας ότι ο θάνατός τους προήλθε από ασφυξία εξαιτίας δακρυγόνων.

Από την πλευρά της, δικαστική πηγή υποστήριξε ότι οι 37 πέθαναν μεν από ασφυξία, αλλά στριμωγμένοι σε ένα κατάμεστο μικρό λεωφορείο της αστυνομίας με περισσότερους από 600 κρατούμενους κατά τη μεταφορά τους στη φυλακή Αμπού Ζααμπάλ στα περίχωρα του Καΐρου τον περασμένο Αύγουστο.

Εκατοντάδες ισλαμιστές διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πολλοί περισσότεροι συνελήφθησαν κατά την εκστρατεία καταστολής εις βάρος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που ξεκίνησε μετά την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό.

Το ισλαμιστικό κίνημα κατηγορεί τις αρχές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευρείας κλίμακας. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες κι έχει χαρακτηρίσει την Αδελφότητα τρομοκρατική οργάνωση που συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια στην πολυπληθέστερη αυτή χώρα του αραβικού κόσμου.