current views are: 2

18 Μαρτίου 2014
Δημοσίευση11:03

Στις 24 Μαρτίου η δίκη του βαρόνου ναρκωτικών Σάριτς

Στις 24 Μαρτίου θα συνεχιστεί η δίκη του επονομαζόμενου βαρόνου των ναρκωτικών στα Βαλκάνια Ντάρκο Σάριτς, ο οποίος συνελήφθη σήμερα και της ομάδας του, δήλωσε η εκπρόσωπος του ειδικού δικαστηρίου της Σερβίας, Ντούσιτσα Ρίστιτς.

Δημοσίευση 11:03’
αρθρο-newpost

Στις 24 Μαρτίου θα συνεχιστεί η δίκη του επονομαζόμενου βαρόνου των ναρκωτικών στα Βαλκάνια Ντάρκο Σάριτς, ο οποίος συνελήφθη σήμερα και της ομάδας του, δήλωσε η εκπρόσωπος του ειδικού δικαστηρίου της Σερβίας, Ντούσιτσα Ρίστιτς.

Στις 24 Μαρτίου θα συνεχιστεί η δίκη του επονομαζόμενου βαρόνου των ναρκωτικών στα Βαλκάνια Ντάρκο Σάριτς, ο οποίος συνελήφθη σήμερα και της ομάδας του, δήλωσε η εκπρόσωπος του ειδικού δικαστηρίου της Σερβίας, Ντούσιτσα Ρίστιτς.

Τον Ντάρκο Σάριτς, ο οποίος κατηγορείται για οργάνωση διεθνούς κυκλώματος εμπορίου ναρκωτικών, καταζητούσαν οι σερβικές αρχές τα τελευταία 4,5 χρόνια, καθώς είχε διαφύγει από το Μαυροβούνιο το 2010, λίγο πριν εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

Ο επονομαζόμενος βαρόνος των ναρκωτικών Ντάρκο Σάριτς, ο οποίος συνελήφθη, σήμερα το πρωί, σε κοινή αστυνομική επιχείρηση της Σερβίας και του Μαυροβουνίου “εμφανίστηκε” για πρώτη φορά στα ΜΜΕ τον Οκτώβριο του 2009, όταν διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι αστυνομία της Ουρουγουάης κατέσχεσε 2,8 τόνους κοκαΐνης στο γιοτ “Maui” υπό βρετανική σημαία, στο λιμάνι Σαντιάγκο Βάσκες, 25 χιλιόμετρα δυτικά του Μοντεβιδέο.

Τότε συνελήφθησαν δύο άτομα, ένας Σέρβος και ένας Ουρουγουανός, οι οποίοι επιχείρησαν να μεταφέρουν το φορτίο κοκαΐνης από το γιοτ σε υπερωκεάνιο πλοίο με προορισμό τη δυτική Ευρώπη.

Το φορτίο κατασχέθηκε στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης της “Βαλκάνιος πολεμιστής” της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA), της σερβικής κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας (BIA) και της αστυνομίας της Ουρουγουάης.

Παράλληλα, η αστυνομία του Βελιγραδίου συνέλαβε μέλη της ομάδας του Σάριτς που βρέθηκαν στη Σερβία.

Τον Ιανουάριο του 2010 εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ντάρκο Σάριτς. Δημοσίευμα της εφημερίδας “Πόμπιεντα” της Ποντγκόριτσας της 25ης Ιανουαρίου του 2010, στο οποίο γινόταν επίκληση ανώνυμων πηγών από την αστυνομία, ανέφερε ότι ο Ντάρκο Σάριτς, ο οποίος εθεάθη τελευταία φορά στην πόλη Πλιέβλια, στο βόρειο τμήμα του Μαυροβουνίου, δέκα μέρες νωρίτερα εγκατέλειψε τη χώρα και χάθηκε κάθε ίχνος του.

Η ίδια εφημερίδα, σε μεταγενέστερο δημοσίευμα, ανέφερε ότι ο Ντάρκο Σάριτς είχε διαφύγει στην Ελβετία.

Ο Μίλος Οπάρνιτσα, επικεφαλής του εθνικού γραφείου της Interpol στη Σερβία, αποκάλυψε στις 15 Φεβρουαρίου του 2010 στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στον τηλεοπτικό σταθμό B92 ότι η αστυνομία άρχισε να ασχολείται με τον Ντάρκο Σάριτς το 2000 για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κάτι που πιθανώς ήταν η αρχή του “ξετυλίγματος” της υπόθεσης.

Τον Φεβρουάριο του 2010, από το αρχηγείο της αστυνομίας του Μαυροβουνίου ανακοινώθηκε ότι ο Ντάρκο Σάριτς, ο οποίος θεωρήθηκε ύποπτος στη Σερβία για εμπόριο κοκαΐνης, εγκατέλειψε το Μαυροβούνιο παράνομα, λίγες μέρες προτού παραδοθεί το ένταλμα σύλληψης στο γραφείο της Interpol στο Μαυροβούνιο.

Ο κ. Οπάρνιτσα αποκάλυψε στη συνέχεια ότι στη Σερβία τουλάχιστον 15 χώρες παρέδωσαν πληροφορίες για τον αρχηγό του μεγαλύτερου κυκλώματος ναρκωτικών σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, Ντάρκο Σάριτς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα ΜΜΕ εικάζουν ότι Σάριτς διέμενε στην Τσεχία, στη Σλοβακία και στην Ελβετία, τονίζοντας ότι είχε αναπτύξει δράση σε περισσότερες από πέντε χώρες.

Από την εισαγγελία για το οργανωμένο έγκλημα της Σερβίας απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά της ομάδας του Σάριτς, στις 13 Απριλίου του 2010.

Μία μέρα αργότερα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης της Σερβίας Σλόμπονταν Χόμεν δήλωσε ότι η ουσία της “μάχης” κατά του κυκλώματος ναρκωτικών του Ντάρκο Σάριτς και άλλων εγκληματικών οργανώσεων είναι η αποκάλυψη των δεσμών τους με ορισμένους κρατικούς αξιωματούχους από δημόσιες υπηρεσίες ή φορείς κρατικών αξιωμάτων.

 Ο κ. Χόμεν είχε τονίσει πως πολλοί πρώην πολιτικοί έγιναν επιτυχημένοι επιχειρηματίες, αμέσως μόλις εγκατέλειψαν την πολιτική.

Ως πρώτο βήμα ανέφερε τον έλεγχο της ροής κεφαλαίων στην επιχείρηση “Maestral turs” που κατασχέθηκε από την ομάδα του Ντάρκο Σάριτς. H εταιρεία είχε στην ιδιοκτησία της δύο ξενοδοχεία στο Νόβι Σάντ, τα οποία αγοράστηκαν μέσω της επιχείρησης “Πάλιτς”.

Ο κ. Χόμεν είπε, επίσης, ότι η οικονομική άνθηση, οι δραστηριότητες με τα ναρκωτικά και η ισχύς του Σάριτς έγιναν εμφανείς από το 2004 έως το 2009 και αυτά τα πέντε χρόνια πρέπει να αναζητηθούν άνθρωποι της εξουσίας που τους βοηθούσαν, αν γινόταν ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Υποστήριξε ακόμη ότι οι έρευνες διεξάγονταν προς τρεις κατευθύνσεις- κρατικούς αξιωματούχους, πολιτικά κόμματα και επιχειρησιακά στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας.   

Η εφημερίδα “Μπλιτς” του Βελιγραδίου, τον Απρίλιο του ίδιου έτους, είχε δημοσιεύσει ότι ο Ντάρκο Σάριτς, ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με τις κατηγορίες του λαθρεμπορίου μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης, το 2009 συνεργάστηκε με τον Ζβέζνταν Τέρζιτς, πρώην πρόεδρο της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σερβίας, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για παράνομη μεταγραφή τεσσάρων ποδοσφαιριστών. Στο κείμενο αναφερόταν ότι οι Σάριτς και Τέρζιτς είχαν συναντήσεις σε πολυτελές ξενοδοχείο, στα παράλια του Μαυροβουνίου.

Τον Μάιο του 2010, η εφημερίδα “Πρες” του Βελιγραδίου έγραψε ότι ο βαρόνος των ναρκωτικών Ντάρκο Σάριτς και μέλη της ομάδας του είχαν καταστρώσει στις αρχές του 2010 σχέδιο εξόντωσης ανώτατων κρατικών αξιωματούχων της Σερβίας, αξιωματικών της αστυνομίας και της κρατικής υπηρεσίας ασφάλειας και ότι είχε προβλεφθεί προϋπολογισμός 30 εκ. ευρώ, με τον οποίο έπρεπε να χρηματοδοτηθούν δράσεις συλλογής πληροφοριών για άτομα που συμμετείχαν στην επιχείρηση “Βαλκάνιος Πολεμιστής”, για εκφοβισμούς, σχεδιασμό και εκκαθαρίσεις. Τα στοιχεία αυτά ανακάλυψαν αξιωματικοί της σερβικής αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφάλειας.

Ο ειδικός εισαγγελέας, Μίλικο Ραντισάβλιεβιτς, στις 6 Αυγούστου του 2010, απήγγειλε νέες κατηγορίες σε βάρος του Σάριτς και άλλων οκτώ ατόμων για ξέπλυμα 20 εκ. ευρώ από πώληση κοκαΐνης.

Ο κ. Ραντοσάβλιεβιτς είπε ότι η ποινή για το έγκλημα κυμαίνεται από δύο χρόνια φυλάκιση έως 12 χρόνια κάθειρξη και σημείωσε ότι τα χρήματα από τα ναρκωτικά είχαν επενδυθεί στην αγορά ξενοδοχείων στη Βοϊβοντίνα, αγροτικών προϊόντων και σε ιδιωτικοποιήσεις στη Σερβία.

Σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ, ο Σάριτς, με την αγορά και ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, “ξέπλυνε” πάνω από 4,3 εκ. ευρώ και πάνω από 200 εκ. δηνάρια (συνολικά πάνω από 6 εκ. ευρώ).

Τον Οκτώβριο του 2010, στο Μαυροβούνιο συνελήφθη ο αδελφός του Ντάρκο Σάριτς, Ντούσκο, με βάση ιταλικό ένταλμα σύλληψης. Οι κατηγορίες εναντίον του ήταν ότι ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης στην Ιταλία πωλούσε κοκαΐνη.

Τον Οκτώβριο του 2011, η ειδική εισαγγελία στη Σερβία απήγγειλε το πέμπτο κατηγορητήριο σε βάρος του Σάριτς και των στενών συνεργατών του.

Η δίκη του Σάριτς και της ομάδας του για λαθρεμπόριο δύο τόνων κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στη Δυτική Ευρώπη άρχισε τον Μάρτιο του 2012 και κατασχέθηκε μεγάλο μέρος της περιουσίας που είχε αποκτήσει η εγκληματική οργάνωση με παράνομες ενέργειες. 

Στις 10 Ιανουαρίου του 2013, ο πρωθυπουργός της Σερβίας και υπουργός Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς είχε δηλώσει ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ντάρκο Σάριτς. Πληροφορίες από την Interpol ανέφεραν ότι βρίσκεται στη Νότια Αφρική, αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ο Ντάρκο Σάριτς γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1970. Καταδικάστηκε έξι φορές από τη δικαστήριο της Πλιέβλια για πέντε διαφορετικά ποινικά αδικήματα, μεταξύ άλλων παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών, πρόκληση ζημιών σε καταστήματα, καταστροφή μηχανημάτων κατασκευαστικών επιχειρήσεων.

Πρώτη φορά καταδικάστηκε το 1988, όντας ανήλικος.

Το 2005 έλαβε σερβική υπηκοότητα, σερβικό διαβατήριο και ταυτότητα, κάτι που σύμφωνα με αναγγελίες Σέρβων αξιωματούχων αποτελεί αντικείμενο ερευνών.


σχετικα αρθρα