Σε μια έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά την διάρκεια επίσκεψης ενός κλιμακίου της στην Κροατία, η επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά των βασανιστηρίων (CPT) καλεί τις αρχές της χώρας να βελτιώσουν τις συνθήκες στις φυλακές και να μειώσουν τον υπερπληθυσμό σε αυτές, ιδίως στην φυλακή της κομητείας του Ζάγκρεμπ, όπου οι υπεράριθμοι είναι κατά 225% περισσότεροι από την ονομαστική χωρητικότητα των 400 κλινών.

Μια αντιπροσωπεία της CPT που είχε επισκεφθεί την Κροατία τον Σεπτέμβριο του 2012 είχε συναντηθεί με κρατούμενους, η πλειονότητα των οποίων ανέφερε ότι τύγχανε καλής μεταχείρισης από το σωφρονιστικό προσωπικό, αλλά το κλιμάκιο συνέλεξε κι ορισμένες καταγγελίες για κακομεταχείριση κρατουμένων.

Οι περισσότεροι κρατούμενοι κατήγγειλαν κυρίως ότι οι φύλακες τους χαστούκιζαν και τους γρονθοκοπούσαν, συχνά όταν οδηγούνταν σε απομονωμένα κελιά της φυλακής.

Η CPT επικρίνει στην έκθεσή της τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε ό,τι αφορά την απομόνωση των κρατουμένων, αλλά και τις διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου και την έλλειψη εμπιστευτικότητας στις καταγγελίες κρατουμένων.

Στην απάντησή τους, οι αρχές της Κροατίας ανέφεραν ότι ελήφθησαν μέτρα για τη βελτίωση των υλικών συνθηκών στις φυλακές που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία της επιτροπής και τα μέτρα για να εξασφαλιστεί η αυστηρή εφαρμογή μέτρων ασφαλείας όπως ο εγκλεισμός κρατουμένων στην απομόνωση. Η απάντηση της κυβέρνησης της Κροατίας δίνεται επίσης στη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματός της.

Η Επιτροπή έλαβε λίγες συγκριτικά καταγγελίες για σωματική κακομεταχείριση και φραστικές επιθέσεις από τα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου κατά την διάρκεια προσαγωγών, συλλήψεων και ανακρίσεων στα αστυνομικά τμήματα, όπως σημειώνει.

Σε ένα ψυχιατρικό νοσοκομείο και δύο κέντρα φροντίδας, η κατάσταση χαρακτηρίζεται θετική, αλλά οι συνθήκες διαβίωσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και πάλι λόγω του υπερπληθυσμού των προσώπων που βρίσκονταν εκεί, με τις κλίνες σε πολλούς κοιτώνες να είναι κολλημένες η μια στην άλλη. Η έκθεση επέκρινε ιδίως τη χρήση μέσων περιορισμού των εγκλείστων στο Κέντρο Αποκατάστασης Στάντσιτς.

Στο τελευταίο η επιτροπή διαπίστωσε υπέρμετρη χρήση μέσων περιορισμού όπως δεσμά, με περίπου 40 ανθρώπους, ανάμεσά τους και παιδιά, να παραμένουν δεμένοι σε κρεβάτια και σε έπιπλα επί ώρες κατά την διάρκεια των ημερών και συστηματικά τις νύχτες με ελάχιστη επιτήρηση. Τα δωμάτια απομόνωσης χαρακτηρίστηκαν εξάλλου εντελώς ακατάλληλα.