Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο είναι δημοψήφισμα στην Κριμαία διαμήνυσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε διάγγελμά του ενώπιον της ρωσικής εθνοσυνέλευσης, αφήνοντας αιχμές κατά Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Στην Ουκρανία οι δυτικοί μας εταίροι ξεπέρασαν την κόκκινη γραμμή της ανευθυνότητας. Οι δυτικοί εταίροι μας με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες προτιμούν να μην καθοδηγούνται από το διεθνές δίκαιο στις πρακτικές πολιτικές τους, αλλά από το δίκαιο του όπλου» τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «είναι καλό ότι η Δύση θυμάται ότι υπάρχει και διεθνές Δίκαιο, κάλλιο αργά παρά ποτέ».

«Έχουν φθάσει να πιστεύουν πως αποτελούν εξαίρεση και αισθάνονται πως είναι οι εκλεκτοί. Μπορούν να αποφασίζουν για τις τύχες του κόσμου, μόνον αυτοί μπορεί να έχουν δίκιο», πρόσθεσε ακόμα.

«Θέλουμε ειρήνη στην Ουκρανία, δεν θέλουμε διχασμένους τους Ουκρανούς, ούτε να διαμελίσουμε τη χώρα» συμπλήρωσε ο κ. Πούτιν υπογραμμίζοντας ότι «η Κριμαία θα ανήκει στους Ρώσους, τους Ουκρανούς και τους Τατάρους, όχι στους νεοναζί».

«Θα υπάρχουν τρεις γλώσσες στην Κριμαία: Ρωσικά, ουκρανικά και ταταρικά» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε τους κατοίκους της Κριμαίας, θα θεωρούμασταν προδότες» τόνισε.

«Η Κριμαία ήταν πάντα αναπόσπαστο κομμάτι της Ρωσίας στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων» είπε.

«Νεοναζί και αντισημίτες είναι πίσω από το πραξικόπημα στην Ουκρανία» σημείωσε ακόμα, επισημαίνοντας πως καταλαβαίνει τους διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας, αφού «έζησαν πολλά χρόνια σε μία κατάσταση διαφθοράς».

«Συνειδητοποιώ το γιατί οι Ουκρανοί θέλουν αλλαγή, δεν αντέχουν άλλο την πολιτική και την εξουσία. Οι ουκρανοί ηγέτες άρμεγαν τη χώρα σαν αγελάδα, αδιαφορώντας για τις συνθήκες σε αυτήν» δήλωσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρομοίασε την περίπτωση της Κριμαίας με αυτή του Κοσόβου. «Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι το προηγούμενο του Κοσόβου είναι μια μοναδική περίπτωση, τότε γιατί νομίζουν ότι το καθεστώς της Κριμαίας δεν είναι μοναδικό;» διερωτήθηκε. «Δεν πρόκειται για δυο μέτρα και σταθμά αλλά για ξεκάθαρο κυνισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ορώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του δεν θα επιδιώξει ποτέ να αρχίσει μια αντιπαράθεση με τη Δύση, όμως θα «υπερασπισθεί τα συμφέροντά της» τονίζοντας ότι οι δυτικές προσπάθειες εκφοβισμού της Ρωσίας με κυρώσεις θα θεωρηθούν επιθετική πράξη και η Μόσχα θα απαντήσει.

«Μερικοί δυτικοί πολιτικοί μας φοβίζουν όχι μόνο με κυρώσεις, αλλά και με την προοπτική επιδείνωσης των εσωτερικών προβλημάτων. Θα ήθελα να ξέρω τι εννοούν. Θεωρούμε τέτοιες δηλώσεις ανεύθυνες και προφανώς επιθετικές και θα απαντήσουμε καταλλήλως» πρόσθεσε.

Υπογραφές με τους ηγέτες της Κριμαίας

Αμέσως μετά την ομιλία του, η οποία διακόπηκε αρκετές φορές από χειροκροτήματα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε με τους νέους φιλορώσους ηγέτες της Κριμαίας μια συνθήκη για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως, μετά την υπογραφή της συνθήκης αυτής, η Κριμαία είναι από σήμερα ενωμένη με τη Ρωσία.

«Η Δημοκρατία της Κριμαίας θεωρείται ενωμένη με τη Ρωσική Ομοσπονδία από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.